Live Live

(Bodem)dierendag!

Gepubliceerd: Donderdag 03 oktober 2019 21:19

(Bodem)dierendag!

Navraag leert ons dat er vrijdag niets anders dan normaal gaat gebeuren voor de dieren in Burgers’ Zoo, noch bij de stadsboerderijen van het Natuurcentrum. “Hier is het elke dag dierendag!”

Misschien maak je zelf op dierendag wel een lekkere lange wandeling met de hond of krijgt het konijn een extra stuk winterpeen. Maar aandacht voor het bodemleven in de tuin of balkon ligt wat minder voor de hand. De aaibaarheidsfactor van regenwormen, slakken, miljoenpoten, mieren en pissebedden is dan ook nihil, maar ze zijn wel ontzettend belangrijk voor een gezonde bodem.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie -het NIOO- voert met de Bodemdierendagen campagne om onder de aandacht te brengen wat bodemdieren allemaal voor ons doen en zo hun modderige imago wat op te poetsen. Want wie kan van herfstbladeren weer voedsel voor planten van volgend jaar maken?

Wie houdt de grond gezond? Wie helpt ziekteverwekkers in de bodem af te weren en het water te zuiveren….? Precies! Misschien onbekend, of zelfs ongeliefd, maar ook echt onmisbaar.

Dit jaar worden de bodemdierendagen alweer voor de 5e keer georganiseerd. Nog tot en met zondag 6 oktober kan iedereen meehelpen: ontdek welke bodemdieren er in je eigen tuin, het park om de hoek, op je balkon of het schoolplein leven en meld het digitaal.

Zo kan het NIOO monitoren hoe het met het bodemleven gaat en wat bijvoorbeeld de impact van grote droogte of veranderingen in temperatuur is. Op de website vind je alles over hoe je het zoeken aan kunt pakken, er is informatie voor scholen en kinderen en ook zoekkaarten, zodat je weet wat je vindt.

De score in onze eigen achtertuin was met 2 regenwormen overigens diep bedroevend! We gaan nu aan de slag met het slakkenhotel van de website.

Foto: Fir0002/Flagstaffotos

Deel deze pagina: