Live Live

'Nog één nacht vorst nodig voor ijsbaan Arnhem'

Gepubliceerd: Zondag 20 januari 2019 11:44

'Nog één nacht vorst nodig voor ijsbaan Arnhem'

IJsmeester Gerrit Wijers van de ijsbaan van Cranevelt in Arnhem hoopt maandagavond zijn baan voor schaatsers te kunnen openen. De baan heeft nog één nacht goede vorst nodig, denkt hij.

Het kan nog net niet: schaatsen op het natuurijs van ijsbaan Cranevelt in Arnhem. Maar maandag misschien wel. Tenminste, dat denkt de ijsmeester. Hij is licht optimistisch.

Zaterdagmiddag lag er al een dikke centimeter. De nacht naar zondag was het voor Wijers met -4,5 graden Celsius net niet koud genoeg. Hij hoopt dat het vandaag niet te veel dooit. Dan kan, als het kwik in de nacht naar maandag weer diep onderuit gaat, het ijs verder aangroeien.

Als de ijslaag maandagochtend dik genoeg is, gaat de stop er uit en kan het overtollige water onder het ijs weglopen. Het ijs zakt dan op de grond. In principe moet er dan een ijsvloer van zeker vijf centimeter liggen. Net voldoende om de baan open te gooien. 

Maar zover is het nog niet; dat beseft ijsmeester Gerrit zich maar al te goed. Voorlopig is het afwachten en meten. Gerrit heeft zich voorgenomen om iedere dag naar zijn baan te gaan. Er is licht sprake van schaatskoorts.

Bron: Omroep Gelderland

In Arnhem Aktueel, radioprogramma van RTV-Arnhem, gaf Gerrit Wijers een interview.

Deel deze pagina: