88 opgegraven Arnhemmers bijgezet in Eusebiuskerk - RTV Arnhem
Bevat Video: Video
Ankeiler: Resten van 88 Arnhemmers van 400 tot 600 jaar oud zijn vandaag bijgezet in de Eusebiuskerk.

ARNHEM - Resten van 88 Arnhemmers van 400 tot 600 jaar oud zijn vandaag bijgezet in de Eusebiuskerk. Het zijn botten en beenderen die bij archeologische opgravingen in en rond de kerk en bij de nieuwe Jansbeek zijn gevonden.

Dat er resten gevonden worden, is door eeuwenlang begraven van mensen in en rondom de kerk niet heel bijzonder. "Maar zo'n bijzetting is dat wel", zegt archeoloog Leo Smole: "Die mensen hadden ooit gedacht hier hun laatste rustplaats te krijgen. Dat we hen nu op respectvolle manier kunnen herbegraven is heel mooi. De cirkel is weer rond."

Het botmateriaal is per individu verzameld, gewassen en bestudeerd. De botten en beenderen zijn niet meer nodig zijn voor onderzoek en worden daarom begraven. Met het begraven van schedels en bekken wordt nog even gewacht. Deze bevatten veel meer relevante informatie.

Begraven rond of in de kerk

Maar wat weten we verder over die 88 Arnhemmers die nu bijgezet zijn? Archeoloog Steffen Baetsen: "Het gaat om mensen die ten zuiden van de kerk zijn begraven. Die mensen hebben hier in Arnhem en omstreken gewoond en geleefd. Er zitten baby's, kinderen, jongeren, mannen en vrouwen tussen."

Volgens Baetsen zijn er op vier plekken opgravingen gedaan. "Het is best uniek dat je hier vier scenario's hebt. Bij de opgravingen vind je in de kerk de "rijke stinkerds" en aan de noordzijde van de kerk de koude kant. Dit waren de arme mensen."

In 2017 werden er al 700 botten en beenderen van Arnhemmers opnieuw begraven. Zij werden aan de noordzijde van de Eusebiuskerk gevonden. Er was aan hen te zien dat ze een zwaar leven hadden gehad, want vele botten waren gebroken. Een teken dat deze mensen niet zo rijk waren.

Nog 1400 skeletten en beenderen

De 88 beenderen en botten hebben nu een nieuwe rustplaats. Maar er zijn nóg 1400 skeletten en beenderen van Arnhemmers gevonden bij opgravingen. Die liggen nu bij de Universiteit van Leiden voor onderzoek.

Archeologen van de universiteit proberen meer informatie over die mensen te achterhalen. Zo zou er DNA bestudeerd kunnen worden om verwantschappen vast te stellen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel