Gelderse CU wil vignetten voor ruiters en mountainbikers - RTV Arnhem
Ankeiler: De Gelderse fractie van de ChristenUnie is voorstander van vignetten voor bepaalde gebruikers van natuurgebieden.

ARNHEM - De Gelderse fractie van de ChristenUnie is voorstander van vignetten voor bepaalde gebruikers van natuurgebieden. Zo hoopt de fractie te voorkomen dat er straks betaald moet worden om te parkeren op bijvoorbeeld de Posbank.

“De meeste natuurgebieden worden door ons allemaal betaald omdat ze subsidie krijgen”, zegt Statenlid Freek Rebel tegen RTV Arnhem. “Daar zitten ook ruiterpaden en mountainbikeroutes bij. Dat is heel prettig, zo kunnen zij ook genieten van de natuur. Maar er is geen aparte financiering voor. Het komt uit hetzelfde potje als de voet- en fietspaden.”

Rebel vindt dat dat anders kan. “Volgens ons moeten ruiterpaden en mountainbikeroutes door de doelgroep zelf gefinancierd kunnen worden. Bijvoorbeeld door de uitgifte van vignetten. Dat gebeurt ook op de Utrechtse Heuvelrug en daar werkt het prima.” Hij zou het liefst zien dat daar eerst naar gekeken wordt, voor de optie betaald parkeren op tafel komt. “Het is gek dat het er wel ligt, betaald uit een potje voor iedereen, maar dat niet iedereen er gebruik van kan maken.”

Andere opties dan betaald parkeren

Behalve vignetten, heeft Rebel nog meer ideeën die hij liever ziet dan betaald parkeren. “We vinden als partij dat we moeten stimuleren om niet met de auto te komen. Maar denk ook aan het meer spreiden van bezoekers over het gebied, zodat kwetsbare stukken gemeden worden.”

Ondanks de andere plannen is Rebel niet tegen betaald parkeren. “Het kan wel, maar pas later. Je moet in de juiste volgorde de stappen zetten en wij denken niet dat betaald parkeren stap één is als er ook andere oplossingen zijn.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel