Afdrukken
Ankeiler: De Arnhemse wethouder Bob Roelofs krijgt steeds meer 'noodsignalen' van ouders met kinderen die compleet vastlopen in het onderwijs vanwege hoogbegaafdheid.

- De Arnhemse wethouder Bob Roelofs krijgt steeds meer 'noodsignalen' van ouders met kinderen die compleet vastlopen in het onderwijs vanwege hoogbegaafdheid. Dat vertelde hij na raadsvragen van zeven fracties naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Gelderland.

Zie ook: Geschokte politiek vraagt om actie hoogbegaafdenproblematiek

Omroep Gelderland bracht het verhaal van de zesjarige Duane, die al bijna een jaar thuiszat en straks al aan zijn vierde school toe is. Roelofs heeft over twee weken een afspraak met de moeder van de jongen. Net als Omroep Gelderland ontving Roelofs meerdere meldingen van ouders met een vergelijkbaar verhaal. Situaties als die van Duane, kunnen in veelvoud worden opgetekend. Daar wil Roelofs met de schoolbesturen over in gesprek.

Het zou in Gelderland mogelijk om honderden gevallen gaan van hoogbegaafde kinderen die vastlopen. Die aantallen kan de wethouder niet bevestigen. Van de thuiszitters wordt volgens hem namelijk niet geregistreerd wat daar de oorzaak van is.

111 kinderen

Arnhem had vorig jaar weet van 111 thuiszittende kinderen die in beeld zijn. Passendwijs, dat verantwoordelijk is voor een passend onderwijsaanbod in de regio, gaf al aan niet te durven zeggen dat dat voor alle vastgelopen kinderen geldt.

Roelofs tempert de verwachtingen over wat van een gemeente verwacht kan worden om de problemen inzichtelijk te krijgen en op te lossen. De juiste ondersteuning voor deze kinderen moet in eerste instantie vanuit het onderwijs komen, stelt hij. "De gemeente kan eventueel ondersteunen vanuit jeugdzorg en de wijkcoach kan een rol spelen."

Deskundigheid ouders

De wethouder erkent dat passend onderwijs veel problemen voor deze kinderen en hun ouders kan voorkomen. Dat is volgens hem in ontwikkeling en 'gaat de goede kant op'. Ook kijkt Roelofs reikhalzend uit naar onderzoek naar hoogbegaafdheid dat na de zomer komt. "En de deskundigheid van ouders moet altijd worden ingezet", vindt hij.

Expertise over hoogbegaafdheid moet voorhanden zijn

Van Mattijs Loor (D66) had de wethouder best wat 'steviger stelling mogen nemen'. "Wat ons betreft moet de expertise op het gebied van hoogbegaafdheid voor alle Arnhemse kinderen voorhanden zijn. Alleen dan kunnen we tijdig signaleren welk maatwerk er voor een kind nodig is."

De gemeente weet niet eens om hoeveel kinderen het nu precies gaat, reageert SP-raadslid Sarah Dobbe. Zij mogen volgens haar niet het 'slachtoffer zijn van dit systeem'.

'Gaat niet goed'

Dobbe is niet tevreden met de antwoorden van Roelofs en gaat schriftelijke vervolgvragen stellen. "De gemeente zou volop moeten kijken waar ze deze kinderen en de scholen kan ondersteunen voordat het komende schooljaar begint." Zij wil dat het college weet waaróm kinderen tussen wal en schip vallen. "En als de scholen het moeten oplossen: wat hebben die dan nodig? Want nu gaat het voor veel kinderen niet goed."

Deel dit artikel