Ankeiler: De gemeente Arnhem is niet van plan een uitzondering te maken voor de rekening aan Eric van Maanen, voor de vergunningen die nodig bleken voor de bouw van vogelhuisjes in zijn eigen achtertuin.

- De gemeente Arnhem is niet van plan een uitzondering te maken voor de rekening aan Eric van Maanen, voor de vergunningen die nodig bleken voor de bouw van vogelhuisjes in zijn eigen achtertuin. Toch kan Eric zijn zwaluwtil en mussenhotel laten staan. Een ecologisch adviesbureau besloot de honderden euro's aan kosten voor hem te dekken, na het zien van Erics verhaal bij Omroep Gelderland.

"Het zou zonde zijn als hij die weg moet halen", vindt Jan Erik van der Heide van Bureau Waardenburg, dat de rekening voor hem op zal pakken. "Het zijn mooie kasten, voor zeldzame vogelsoorten die we een kans moeten geven."

Zie ook: Eric bouwt vogelhuisjes in tuin, maar moet honderden euro's voor vergunning betalen

In zijn ogen zou de gemeente daar coulanter mee om mogen gaan. Hij maakt vaker mee dat regelgeving in dit soort situaties met elkaar botst. "Dat begrijp ik ook wel weer, maar sommige mensen denken wel erg in regeltjes en wetgeving. Erg star. Hier kun je toch relatief makkelijk een uitzondering voor maken."

Maar dat is wethouder Cathelijne Bouwkamp niet van plan, laat zij weten na vragen van de Partij voor de Dieren naar aanleiding van het bericht van Omroep Gelderland. Volgens fractievoorzitter Leo de Groot zou Eric niet met kosten, maar met complimenten overladen moeten worden voor de bouw van zijn dierenonderkomens.

'Kijken niet naar doel'

De wethouder erkent dat het heel vervelend is dat iemand die 'hard bezig is een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit' geconfronteerd wordt met hoge kosten. Toch moet vanwege de hoogte van het bouwwerk nu eenmaal een vergunning worden aangevraagd, legt Bouwkamp uit. "Bij het in rekening brengen van de kosten daarvoor wordt niet gekeken naar het doel, maar de hoogte ervan."

Afwijken van die regels zou volgens haar leiden tot 'precedentwerking, willekeur en rechtsongelijkheid'. "Dat kan betekenen dat andere inwoners die iets bouwen dat zij maatschappelijk nuttig vinden, ook gaan eisen dat zij die kosten niet hoeven te betalen."

Als je een kunstboom maakt met een vogelhuisje, is het ineens vergunningplichtig

Toch wordt er wel vaker wat gedoogd, bijvoorbeeld voor ondernemers die hun terras uit willen breiden, stelt De Groot. Als Eric zijn huisjes bovendien in een boom had gehangen, was er niets aan de hand geweest, constateert hij. "Maar als je een kunstboom maakt met een vogelhuisje, is het ineens vergunningplichtig."

"Mij vragen om als wethouder af en toe de ogen te sluiten, vind ik niet passend", reageert Bouwkamp.

'Gekkigheden voorkomen'

Mattijs Loor (D66) vraagt de wethouder om dan met een voorstel te komen om 'dit soort gekkigheden' in de regelgeving op te lossen. De wethouder belooft dat zij wil kijken wat er mogelijk is om dit soort 'vervelende consequenties' in de toekomst te voorkomen. Als dat lukt, zal dat niet eerder dan eind dit jaar worden besloten.

Eric is blij met die toezegging, maar vindt het wel 'belachelijk' dat hij alsnog eerst voor deze vergunningen moet betalen. "Je doet toch iets goeds voor de wereld."