Deze nieuwe geloofsgemeenschap wil Arnhem-Presikhaaf helpen - RTV Arnhem
Bevat Video: Video
Ankeiler: Vorig jaar kocht de pinkstergemeenschap C3 Rivers de Bethlehemkerk in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

ARNHEM - Vorig jaar kocht de pinkstergemeenschap C3 Rivers de Bethlehemkerk in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Door corona kwam het er niet eerder van, maar nu wil de geloofsgemeenschap echt contact maken met de buurt om te kijken wat ze daar bij kan dragen. Dit weekend organiseerde de kerk daarom een barbecue, samen met buurtvereniging De Stoere Houtman.

"We willen betrokkenheid bij elkaar creëren", vertelt Michael Abbo, die lid is van de C3-kerk. "Als een kerk in een wijk staat, is het belangrijk dat die verbonden is met die wijk." Beide kunnen volgens Abbo veel voor elkaar betekenen.

Bekijk de reportage:

Zo kan zijn gemeenschap mensen helpen die achter de voordeur problemen hebben en tegenslag ervaren, weet Abbo. "Er voor mensen zijn die aanspraak zoeken, of een arm om zich heen nodig hebben."

Voorganger Anne Borkent wil vooral van de wijk zelf weten waar deze behoefte aan heeft. Naast dit feest legt hij daarvoor contact met het wijkteam.

'Mensen zijn eenzaam'

Borkent heeft al wel het idee gekregen dat veel mensen in Presikhaaf eenzaam zijn. "Die komen weinig hun huis uit. Ook zien we wat verpaupering in tuinen: misschien kunnen we daarmee helpen."

In het jaar dat de C3-gemeenschap nu in deze kerk zit, heeft wijkbewoner Martin Hagen daar 'vrijwel niets' van gemerkt. Dat de kerk nu haar best doet contact te maken met de buurt, vindt hij positief. "Presikhaaf is een multiculturele wijk", weet Hagen. "Er is hier een enorme hoeveelheid mensen uit allerlei landen. Het zou mooi zijn als het lukt om daar iets mee te doen."

'Moeilijk achter de voordeur vandaan'

Zelf ervaart Hagen dat het in de loop der jaren steeds moeilijker geworden is om mensen 'achter de voordeur vandaan te halen'. "Mensen aan de gang krijgen, gaat niet meer zo makkelijk." Waardoor die verandering precies komt, kan hij 'niet doorgronden'.

Om toch tot de wijkbewoners door te dringen, is het volgens Borkent belangrijk de tijd te nemen om de wijk te leren kennen. "We hebben ook mensen in onze kerk die echt een hart hebben voor die doelgroepen. Eerder in Malburgen hebben we ook bewoners bereikt die de Nederlandse taal niet machtig zijn, of het spannend vinden om naar de supermarkt of tandarts te gaan."

Kijkje in de kerk

Ten slotte mogen geïnteresseerde buurtbewoners ook een kijkje nemen in de inmiddels opgeknapte Bethlehemkerk. In vergelijking met wat Hagen zich van jaren geleden herinnert, is het pand 'aanzienlijk verbeterd'. "Het is fleurig en heeft mooie kleuren", vindt Hagen.

Borkent is erg blij met zijn eigen kerk, waar 'twaalf jaar voor is gespaard'. Voor die tijd zat hij met zijn leden in huiskamers, 'cafeetjes op de Korenmarkt', Hotel Haarhuis en het Olympus College. Op termijn heeft hij de ambitie om ook voor zijn gemeenschap in Nijmegen een eigen onderkomen te realiseren.

'Daarvoor zijn wij hier'

Abbo hoopt dat er deze middag verder ook vooral plezier en feest is. "Het leven is te mooi om niet te lachen en er geen feestje van te maken. Om dat op dit soort dagen samen met de wijk te doen: dat is waarvoor wij hier zijn."

Zie ook: Wijkagenten zoeken bewoners op in Arnhemse probleemwijk: 'Moeten ze vaker doen'

Deel dit artikel