Bevat Video: Video
Bevat Audio: Audio
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Leden van BIDKL tijdens een opgraving op het Ereveld Loenen tbv DNA identificatie Foto: BIDKL
Ankeiler: De bloedige strijd van Operatie Market Garden is inmiddels alweer bijna 77 jaar geleden.

- De bloedige strijd van Operatie Market Garden is inmiddels alweer bijna 77 jaar geleden. Toch zijn nog steeds niet alle dodelijke slachtoffers gevonden of geïdentificeerd. Er wordt ook nog steeds naar hen gezocht. Dat is de taak van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL).

Hoeveel doden er precies zijn gevallen tijdens de Slag om Arnhem is niet duidelijk. Het zijn er in ieder geval tegen de 1800, aan geallieerde kant. Vermoedelijk gaat het aan Duitse zijde om ongeveer net zo veel mensen. De meeste slachtoffers zijn geborgen, maar kapitein Geert Jonker van de BIDKL schat dat er tussen de 120 en 130 militairen nog niet zijn teruggevonden. Zijn werk is om ieder spoor te onderzoeken.

Bekijk de reportage:

Puzzelen

Als je met Jonker bij Oosterbeek aan de Rijn staat, weet hij precies waar de afgelopen jaren stoffelijke resten van militairen zijn gevonden. "Dat we ze hier vinden is ook logisch. Hier bij De Westerbouwing zijn ze de Rijn overgestoken en is er zwaar gevochten in de landerijen. Maar een paar jaar geleden hebben we nog stoffelijke resten gevonden langs de A15 bij Bemmel."

Taak is dan om de stoffelijke resten te koppelen aan een naam. Er zijn natuurlijk archieven en nabestaanden die hebben gezocht, maar ook schriftelijke aanwijzingen over wie waar gevochten heeft. "Het is echt puzzelen", zo noemt Jonker het werk. Maar het is voor nabestaanden en familie van nabestaanden altijd heel waardevol als hun geliefde wordt teruggevonden.

Dat van veel gesneuvelden niet direct duidelijk werd wat hun identiteit was, verbaast Jonker eigenlijk niet. Er was natuurlijk helemaal geen tijd om tijdens de slag en de periode daarna prioriteit te geven aan de slachtoffers. "En natuurlijk zijn er ook gewoon mannen zoekgeraakt in de weilanden of zijn ze weggedreven door de Rijn", aldus Jonker. Zolang er nog vermisten zijn, gaat het werk van de Bergings- en Identificatiedienst door. Soms is er nog een succesje te melden. En dat is waar Jonker het voor doet. "Ons werk is letterlijk: de mensen terugvinden."

Poolse soldaat

Vrijdag vindt op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek een ceremonie plaats waarbij de naam van een Poolse soldaat toegevoegd wordt aan een graf. De tekst Only known to God wordt vervangen door de naam van Edward Trochim. Volgens Arno Baltussen van de Stichting Driel-Polen is dit goed nieuws: "Voor nabestaanden is het fijn om na zoveel jaar te weten waar hun familielid is omgekomen of begraven."

Luister hieronder naar het gesprek met Arno Baltussen op Radio Gelderland.