Wat gaat er gebeuren met het historische AKU monument in Arnhem? - RTV Arnhem
Ankeiler: Wat gaat er gebeuren met de AKU fontein op het Arnhemse Gele Rijdersplein? Die vraag staat vanaf deze week centraal in de gemeenteraad.

ARNHEM - Wat gaat er gebeuren met de AKU fontein op het Arnhemse Gele Rijdersplein? Die vraag staat vanaf deze week centraal in de gemeenteraad. Als het aan het college ligt, wordt de fontein met haar standbeeld gerestaureerd en de pergola iets verhoogd met een half verdiepte fietsenstalling eronder. Maar zoals altijd: de raad beslist.

Er wordt woensdagavond afgetrapt met een waslijst aan insprekers voor het monument dat de gemoederen bezighoudt. Al jaren wordt er gesproken over de doorontwikkeling van het plein.

Een experiment waarbij een grote Gele Kubus werd geplaatst voor onder meer culturele activiteiten werd een groot fiasco dat ruim 200.000 euro kostte. Door het plan om de Jansbeek daar naar boven te halen, zoals ook in andere delen van het centrum gebeurde, ging onlangs een streep omdat het waterschap niet wilde bijdragen.

4,2 miljoen euro

Het plan van het college kost in totaal 4,2 miljoen euro. Een goedkoper alternatief is dat het standbeeld, de fontein en de pergola worden gerestaureerd en de fietsparkeerplekken op het maaiveld behouden. Ook kan de restauratie worden gecombineerd met een aparte verdiepte fietsenstalling op het voorplein. Dat zou juist weer duurder uitpakken.

Opties met een nieuwe pergola die anderhalf keer groter is dan het origineel of waarbij deze zelfs verdwijnt, kunnen in elk geval niet op instemming rekenen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het collegevoorstel waarin de pergola 60 centimeter wordt verhoogd, zit volgens hen 'tegen de grens van het acceptabele' aan.

Geen ijsbaan

Van de eerdere plannen voor een ijsbaan in de fontein, wordt afgezien. Als kanttekening plaatst het college dat de erfgenamen van de ontwerpers Brouwer en Tajiri bezwaar kunnen maken tegen aanpassingen aan het historische kunstwerk.

Zie ook: Toekomst 'historische' Arnhemse AKU-fontein nog altijd onzeker