Rijden met een jeep uit 1942: 'een auto maakt het tastbaar' - RTV Arnhem
Bevat Video: Video
Ankeiler: 130 deelnemers rijden zaterdag op hun fiets of in hun legervoertuig mee in de Race to the Bridge.

ARNHEM - 130 deelnemers rijden zaterdag op hun fiets of in hun legervoertuig mee in de Race to the Bridge. Na de herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede, start de colonne op de Telefoonweg in Renkum op weg naar de Rijnbrug in Arnhem.

"Het is voor mensen vaak heel indrukwekkend om te zien", vertelt organisator Dick Timmerman, voorzitter van de Airborne Battle Wheels Oosterbeek (ABWO).

De Race to the Bridge bestaat al bijna vijfendertig jaar. Timmerman rijdt zelf mee in zijn jeep uit 1942 noemt het zijn manier van herdenken. Uit datzelfde bestuur rijdt Arie Hamer mee, ook met een jeep uit 1942. "Zo'n auto en de spullen maken alles wat hier gebeurd is ineens zo tastbaar", vertelt Hamer.

Van de Telefoonweg Renkum rijdt de colonne naar de Rijnkade in Arnhem. Nadat de voertuigen daar stilstaan voor publiek, rijden ze uiteindelijk naar Museum Hartenstein in Oosterbeek.

Tocht met parafietsen

Bijna vijfendertig jaar geleden werd de Race to the Bridge bedacht. "Er waren twee mensen die graag een tochtje wilden in Oosterbeek. Destijds was dat nog met fietsen. Parafietsen om precies te zijn", legt Dick Timmerman uit. Inmiddels is de Race to the Bridge gegroeid tot een evenement waarbij begeleiding en vergunningen nodig zijn.

Legervoertuigen in trek

De legervoertuigen zijn de laatste jaren populairder geworden denkt Timmerman. "Er zijn blijkbaar toch heel veel mensen die geïnteresseerd zijn in de voertuigen. Normaal komen er ook groepen Engelsen, Polen, Denen, Fransen, Tsjechen en zelfs Duitsers. Maar dat kan vanwege corona niet."

Volgend jaar hoopt Timmerman dat er gewoon weer een herdenking gehouden kan worden met 400 mensen en dat de Race to the Bridge weer groots is als vanouds.

­čĺČ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel