Sonsbeekpark gaat 's nachts weer open en alcohol is weer toegestaan - RTV Arnhem
Ankeiler: Het Sonsbeekpark in Arnhem gaat vanaf 25 september weer open. Sinds de sluiting van de horecagelegenheden, verzamelden de jongeren zich in het park.

ARNHEM - Het Sonsbeekpark in Arnhem gaat vanaf 25 september weer open. Sinds de sluiting van de horecagelegenheden, verzamelden de jongeren zich in het park. De samenscholing was voor burgemeester Marcouch reden om het park na 23.00 uur te sluiten en alcohol te verbieden. Maar met de nieuwe coronamaatregelen in het vooruitzicht, ziet de burgemeester geen reden meer voor het noodbevel.

Eind juli ging Park Sonsbeek in Arnhem voor twee maanden op slot. Van 23.00 tot 5.00 uur was het niet toegestaan het park te betreden. Tot eind september gold er ook een alcoholverbod.

Feesten in het park

Grote groepen jongeren feesten samen tot diep in de nacht in het park. Iets wat volgens de burgemeester niet te rijmen viel met de toen geldende maatregelen voor evenementen en grote feesten. Daarnaast ontstond er door de samenscholing besmettingsgevaar.

Uit meldingen van omwonenden, de politie en jongerenwerkers bleken de groepen in grootte te variƫren tussen de 30 en 200 personen. Uit een raadsbrief van juli stond te lezen dat de groepen de maatregelen omtrent de Wet publieke gezondheid bleven overtreden. Daarnaast spraken omwonenden over overlast.

Toch geen sluiting

Na de persconferentie op dinsdag 14 september gaf burgemeester Marcouch aan het geldende noodbevel in heroverweging te nemen. Inmiddels is besloten de nachtsluiting op 25 september op te schorten. "Het noodbevel zal niet langer van kracht zijn. Dat betekent dat het park 's nachts toegankelijk is en het alcoholverbod niet meer geldt", laat de burgemeester weten.

Blij dat park weer open gaat

Fractievoorzitter van Partij voor de Dieren Arnhem, Leo de Groot laat eerder aan burgemeester Marcouch en de gemeenteraad weten dat hij de beredenering achter het noodbevel niet vindt kloppen. Hij vindt dat de coronamaatregelen het probleem zijn. "Daardoor bevinden jongeren zich op plekken die niet gewenst zijn. Ze kunnen 's nachts nergens heen."

De Groot is dan ook blij dat het noodbevel verdwijnt en dat het park weer opent. "Je kunt niet alle burgers straffen. Als iemand in de nacht zijn hond wil uitlaten, dan moet dat gewoon kunnen."

Zoeken naar een oplossing

Of jongeren na het verdwijnen van het noodbevel het park weer massaal opzoeken is de vraag. "We gaan zien hoe zich dat ontwikkeld", laat de burgemeester weten. "Het is belangrijk dat mensen rustig van het park kunnen genieten. Hoe je dat kunt organiseren moet worden besproken."

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel