Lead image 1:
Lead image TXT 1: Een afvaardiging van de bewoners overhandigt de handtekeningen aan het college Foto: RTV Arnhem
Ankeiler: 700 handtekeningen hebben de bewoners van de Arnhemse wijk Kronenburg woensdagavond overhandigd aan het college.

- 700 handtekeningen hebben de bewoners van de Arnhemse wijk Kronenburg woensdagavond overhandigd aan het college. Daarmee uitten zij hun onvrede over de gang van zaken rondom de plannen voor de doorontwikkeling van hun wijk. Ook waren er uit protest verschillende spandoeken en borden te zien in de Arnhemse raadszaal.

"Dat is wat we noemen burgerparticipatie", stelt bewoner Ronald Wiedemeyer na het uitreiken van de krabbels. Hij meent dat de gemeente hen te weinig betrokken heeft.

De gemeenteraad sprak woensdagavond met de betrokken partijen over de doorontwikkeling van Kronenburg. Naast meer groen moeten daar onder meer 1100 woningen komen.

Tijd voor verbetering

Waar zij het in elk geval over eens zijn: het is tijd voor verbetering van Kronenburg. Die mening delen investeerders, het wijkteam en bewoners. Maar fysieke aanpassingen, zijn niet altijd de oplossing voor het afglijden, meent Mariken van Woerkum van het wijkteam.

Zie ook: Kronenburg winkelcentrum moet 'de huiskamer van Zuid' worden

"Kronenburg is guur en stedig en moet levendig, groen en fijn worden", stelt Van Woerkum. Bewoners verdienen volgens haar warme ontmoetingsplekken. Toch leerde een eerder project dat hoe mooi een idee op papier ook lijkt, het niet altijd goed uit de verf komt. "We hadden voor bewoners een mooie ruimte met televisie gerealiseerd. Maar die televisie is drie keer vernield en tegelijkertijd nam de zorgvraag toe."

Gerrie Elfrink (SP) laat weten dat de sociale problemen zijn gestegen na het toevoegen van zo'n 500 nieuwe bewoners in Kronenburg. "In leegstaande kantoorpanden wonen sinds kort een diverse groep mensen. Zij zorgen voor problemen en er is geen beheer op."

'Meer koopwoningen'

Karst Hagedoorn van investeerder Amvest ziet een eenzijdige wijk. Hij wil dat graag doorbreken door andere doelgroepen voor de woningen aan te spreken. Maar volgens VVD'er Menno Loos doorbreek je die eenzijdigheid niet door huurwoningen toe te voegen.

Jan Hutten (CDA) ziet dat de verhouding tussen huur- en koopwoningen uit zijn verband is getrokken. "Het aantal huurwoningen is te hoog en het aantal koopwoningen te laag."

Tekst gaat verder na de afbeelding.

Afbeelding
Een afvaardiging van de bewoners overhandigt de handtekeningen aan het college Foto: RTV Arnhem

Als belegger geeft Hagedoorn aan een substantieel deel aan huurwoningen te willen. Maar volgens Elfrink heeft de partij weinig te willen. "Er zijn duizenden mensen die een hypotheek kunnen krijgen bij de bank, maar ze vinden alleen geen woning", legt de SP'er uit. "Maar voor het bouwen van koopwoningen, hebben wij geen partijen als Amvest nodig."

Overleg met je 'buren'

Bewoner Joeroen Reussing vertelt over de rondleiding met wethouder Cathelijne Bouwkamp door de wijk. Die gaf hem het gevoel dat alles al vaststond en er geen inspraak meer mogelijk was. "Het was de hele tijd: hier komt, hier komt, hier komt..", vertelt Reussing. Hij geeft aan liever een stapje terug te doen in het proces en samen met bewoners de plannen te schetsen. Jeroen Verwolf van Wereldhave, eigenaar van het winkelcentrum, vindt overleg niet altijd nodig. "Als ik mijn eigen huis bouw, dan ga ik niet met de buren overleggen hoe dat er uit moet zien."

Een metafoor waar D66-fractievoorzitter Mattijs Loor op aanslaat: "Maar als het publiekelijke woningen zijn, overleg je wel." Loor vindt het huidige plan 'grof en onleesbaar voor bewoners' en ziet daarom aanleiding om terug te gaan in het proces. "Vanaf daar kun je samen de plannen schetsen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.