Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Wijkkrant Klarendal bestaat volgend jaar vijftig jaar! Reden voor feest, zou je zeggen. Of toch niet?

- Wijkkrant Klarendal bestaat volgend jaar vijftig jaar! Reden voor feest, zou je zeggen. Of toch niet? Door de herverdeling van wijkgeld moet de krant misschien bezuinigen.

"Elke keer als de krant op de deurmat ligt denk ik 'leuk, die wil ik lezen'", vertelt Heidi Jansen, vaste lezer van de wijkkrant. Volgens haar denken meer bewoners dat: "Ik hoor vaker dat ze de krant van A tot Z lezen en veel bewoners bewaren de krant ook."

Jansen is actief bij het wijkplatform en werkzaam bij het jeugdcentrum. Kortgeleden verbouwde Jansen het jeugdcentrum. "We wilden twee muren behangen met wijkkranten en deden hiervoor een oproep. Mensen bleken de kranten jarenlang te hebben bewaard. Dat doen ze niet als ze het geen fijne krant vinden."

Wijkgeld opnieuw verdeeld

"Klarendal moet bezuinigen door de herverdeling van wijkgeld. En de wijkkrant is best een kostenpost", weet Jansen door haar werk bij het wijkplatform. Volgens wethouder Martien Louwers was het hoog tijd om de wijkgelden te herverdelen.

"Dit was op verzoek van bewoners. De stelregels van de wijkfinanciën waren al zo sinds 1995. Er is gekeken naar het aantal inwoners, de waardering van wijkbewoners en hun inkomen. Klarendal, Sint Marten en Heijenoord zijn daar substantieel slechter uitgekomen", zegt Louwers.

Toekomst wijkkrant onzeker

Hoofdredacteur van de wijkkrant Zefanja Hoogers maakt zich zorgen. Dat de krant door de herverdeling van wijkfinanciën misschien moet bezuinigen, komt bij haar hard binnen. "Ik denk dat het een verbindend element is voor de wijk", vertelt Hoogers. Ze pleit voor een gemeentelijk potje voor wijkkranten om de kwaliteit van de krant te waarborgen. "Het is niet de bedoeling dat we domweg persberichten overnemen."

Volgens Louwers maakt de gemeente geregeld gebruik van wijkkranten. "Ik vind het heel belangrijk dat er wijkkranten zijn, zoals in Klarendal. Ze worden goed gelezen en zijn een communicatiemiddel in de buurt."

'Kleiner budget'

De wethouder snapt dat de zorgen om een kleiner budget in de wijk impact hebben. Volgens haar is het helemaal niet de bedoeling dat de herverdeling zo'n negatief effect heeft. "We kijken welke structurele kosten het bewonersplatform maakt. Daaruit willen we dingen anders financieren, met het idee dat ze er niet op achteruit gaan."

Hoogers weet nog goed dat ze gelijk bij de krant ging werken, toen ze in Klarendal ging wonen. "Ik was zoekende hoe ik in de wijk mijn weg zou vinden. Toen zag ik een oproep voor vrijwillig fotograaf. Al snel werd ik volwaardig redacteur. Toen de betaalde coördinator stopte, heb ik het overgenomen." Door de krant heeft ze de wijk goed leren kennen. "En ik denk dat de krant anderen weer helpt om de wijk te leren kennen, als ze hier komen wonen."

Wel of geen feest?

Jansen hoopt dat de krant blijft bestaan zoals het nu is en dat het feest wordt. "Ik moet er niet aan denken te melden dat het minder wordt." Volgens Hoogers heeft de krant bijgedragen aan de positieve verandering in de wijk. Mensen zijn trots om in de wijk te wonen, terwijl ze het vroeger niet eens durfden te vertellen, denkt ze.

Of er volgend jaar een vijftigjarig jubileum gevierd wordt, vindt Hoogers lastig om te zeggen. "Ik doe dit al zo lang en heb elke keer plezier in het maken van de krant. Het zou me heel erg aan het hart gaan als dit verdwijnt." Volgens de wethouder is een bezuiniging op de krant niet nodig. "We zijn in goed gesprek en ik verwacht dat we daar uit komen. Dus ik denk dat het volgend jaar gewoon feest is", besluit de wethouder.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel