Burgemeester geeft Duiven 8-plus op zomerrapport - RTV Arnhem
Bevat Video: Video

DUIVEN - Burgemeester Huub Hieltjes is een positief mens en wanneer hij terugkijkt op zijn eerste maanden in de gemeente Duiven valt regelmatig het woord ‘tevreden’. Hij geeft zijn gemeenten dan ook een 8-plus op het zomerrapport over 2020.

“Als burgemeester ben ik trots en dankbaar wanneer ik zie hoe de mensen tijdens de corona crisis naar elkaar omkijken”, legt Hieltjes uit. “Je zag dat mensen bij de buren gingen kijken of er geholpen moest worden met de boodschappen, er waren initiatieven als een ‘berenoptocht’ met veel beren voor de ramen en ook als gemeente hebben wij de vinger aan de pols gehouden. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen niet vereenzamen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Hieltjes begint op 21 februari als burgemeester in Duiven, waar hij Rik de Lange opvolgt. Drie weken later is er officieel sprake van een pandemie en volgen de maatregelen elkaar in snel tempo op. “De plannen die ik had om werkbezoeken af te leggen en mensen te ontmoeten kwamen abrupt tot stilstand en dat maakt het wel lastiger om echt onderdeel te worden van een gemeenschap.”

Net als de rest van Nederland schakelt Hieltjes over op video-vergaderen, zo zijn er crisis vergaderingen en is er overleg met instellingen waar zorg wordt verleend. “Ik heb gebeld met mensen die werken bij Thuvine en Pleyade, maar ook met ondernemers.”

NOW gelden uitgekeerd in Duiven

In zijn gemeente hebben verschillende bedrijven een beroep de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) gedaan. Acht bedrijven hebben zelfs meer dan 300.000 Euro ontvangen. “We hebben veel grote bedrijven, die Duiven als goede vestigingsplaats zien en dat leidt er onder meer toe dat alle ondernemers samen meer arbeidsplaatsen hebben dan er mensen in Duiven wonen.”

Met de realisatie van het nieuwe centrum hebben zich ook een aantal horecabedrijven in het dorp zelf gevestigd. Onlangs plaatste de gemeente een bericht op facebook dat een van die bedrijven bij een volgende overtreding van de corona-regels moet sluiten, maar in het algemeen is Hieltjes tevreden over de horeca in zijn gemeente.

“Er is altijd een uitzondering. Ik was dankbaar toen ik op Tweede Pinksterdag door de dorpen fietste en zag dat ondernemers bezig waren met het groter maken van de terrassen, zodat onze inwoners elkaar op 1,5 meter afstand konden ontmoeten en genieten. Er is echter ook een moment waarop je zegt ‘nu is het te gezellig’ en mensen als dan gaan dansen, dan zeg ik ‘daar zit de grens’. Het duidelijk aangeven van grenzen, zodat iedereen hier zo veel mogelijk gezond kan blijven, hoort ook bij mijn rol.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel