RTV Arnhem - Nieuws

ARNHEM - Zangeres KIA heeft meegewerkt aan de soundtrack van de nieuwe Netflix animatiefilm 'Fearless'. "Het is een van de mooie projecten waar ik mee bezig ben."

KIA is zangeres Kia Knoester, die in 2012 van Groningen naar Arnhem verhuist voor de opleiding Pop & Sounddesign op het Rijn IJssel College. "Ik heb dat binnen anderhalf jaar afgerond en daarna auditie gedaan bij Artez."

Haar opleiding staat volledig in het teken van het het realiseren van haar droom. "Maar als je mij toen had gevraagd of ik dacht dat ik in Los Angeles terecht zou komen, dan had ik waarschijnlijk gezegd 'nou nee, ik denk niet dat dat gaat gebeuren'."

Als in het laatste jaar op het conservatorium de uitwisseling ter sprake komt, trekt KIA toch de stoute schoenen aan. "Ik had op Artez hele goede docenten en die zeiden dat ik het moest doen. Zij gaven aan dat je dat soort dingen niet zo makkelijk meer doet wanneer je eenmaal afgestudeerd bent."

L.A. past goed bij mijn muziek

Haar eerste ervaringen in Los Angeles waren zo positief dat de zangeres besloot om direct na haar afstuderen terug te gaan naar de Verenigde Staten en daar haar opleiding te vervolgen. "Los Angeles past heel goed bij de muziek die ik maak, dat is pop-soul, R&B en daar is hier gewoon een hele grote markt voor."

In het voorjaar heeft KIA haar opleiding afgerond en dus moet het nu echt gaan gebeuren. "Dat is best wel scary", lacht ze. "Ik heb nu geen studiefinanciering meer en moet dus werken voor mijn geld."

Hoewel de uitbraak van corona het KIA niet echt makkelijk maakt, blijft ze positief. Haar eerste album is onderweg, ze geeft muzieklessen en ze heeft goed geïnvesteerd in haar netwerk. "Dat is alles hier. Het zorgt ook voor werk. Optreden is nu lastig, maar aan de andere kant ben ik ook songwriter en daar voor hoef je niet op een podium te staan."

Singer-soul writer

KIA omschrijft zichzelf als een singer-soul writer. "Als ik muziek voor mezelf schrijf, dan komt dat voor mij uit mijn ziel. Het zijn de verhalen die ik heb meegemaakt en hoe ik naar dingen kijk."

Als zij in opdracht schrijft, zoals voor de Netflix film 'Fearless', werkt dat anders. "Dan is er al een mood, een scene, een emotie en soms is dat makkelijker werken."

Bij opdrachten voor televisie werkt KIA veel samen met een oud-klasgenoot van Artez: Lars Hempel. "Hij maakt filmmuziek en woont nu in London, maar wij werken nog steeds heel veel samen. Hij werkt weer met iemand hier in L.A. en zo is het balletje gaan rollen."

Door: Mediapartner RTV Arnhem

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel