Live Live

1917

Gepubliceerd: Dinsdag 14 januari 2020 14:49

1917

Camera volgt twee soldaten op hun tocht door de loopgraven in de film 1917.

Met de toekenning van 10 Oscarnominaties voor o.a. beste film en beste regisseur kan 1917 nu al worden beschouwd als een van de beste films van het afgelopen jaar. Dat is vooral de verdienste van regisseur Sam Mendes. Het verhaal dat aan de basis van deze film ligt is gebaseerd op een gebeurtenis uit het leven van zijn grootvader, die zich in de eerste wereldoorlog als vrijwilliger aanmeldde voor een gevaarlijke tocht tussen de linies. Mendes schreef mee aan het scenario en had een duidelijke visie hoe hij deze gebeurtenis op een unieke manier in beeld wilde brengen. In verschillende speelfilms en vooral in documentaires over de Eerste Wereldoorlog hebben we ons een beeld kunnen vormen van de verschrikkelijke omstandigheden in de loopgraven. Mendes koos voor een gedurfde opzet om de kijker nog meer te betrekken in het verhaal door de twee hoofdfiguren met de camera voortdurend op de huid te zitten. Hoewel hij er niet in slaagde het geheel in één lang shot vast te leggen is het resultaat aangrijpend. Ook zijn keuze van de beide hoofdrolspelers, twee onbekende acteurs, is geslaagd. Geen bekende gezichten maar twee doodgewone jongens, die we op de huid zitten in hun tocht door modder, over prikkeldraad en lijken met de voortdurende angst voor Duits geschut en met vliegtuigen boven hun hoofd. Opmerkelijk is dat twee Engelse topacteurs als Colin Firth en Benedict Cumberwatch amper één minuut in beeld zijn. Ook al door de uitvoerige publiciteit over de techniek van deze film wordt deze als een meesterwerk uitgeroepen. Wat betreft uit het uitgangspunt van Mendes om de kijker bijna fysiek bij de tocht van de soldaten te betrekken is hij meer dan geslaagd. Toch ontkomt hij niet aan enkele scenes die je wel meer in oorlogsfilms tegenkomt. Een spannende tweestrijd met een scherpschutter, een verrassende ontmoeting met een moeder met een baby en een wel heel overdadig vuurwerk in een verlaten gebombardeerde stad. Maar misschien heeft ook de kijker net als de soldaat soms even ontspanning nodig.

De makers van 1917

Sam Mendes (54 jaar) kun je gerust een artistiek wonderkind noemen. Op 24 -jarige leeftijd regisseerde hij een bejubelde toneelvoorstelling van De Kersentuin met Judy Dench in een van de hoofdrollen. Regies voor vele Shakespearestukken en musicals als Cabaret en Oliver volgden en vele malen werd hij onderscheiden met theaterprijzen. Het is dan ook heel bijzonder dat hij voor zijn eerste filmregie voor de film American Beauty meteen een Oscar kreeg. Sindsdien wisselt hij theater- en filmregie met succes af. Filmliefhebbers hebben daardoor kunnen genieten van Revolutionary Road, Jarhead en de Bond-films Skyfall, en Spectre.

Cameraman Roger Deakins geldt al heel lang al een van de beste mensen in zijn vak. Hij heeft vele films met de gebroeders Coen gemaakt en het is verwonderlijk dat hij na 13 Oscarnominaties pas vorig jaar een Oscar kreeg voor zijn bijdrage aan Blade Runner 2049. Het zou op zich gerechtigheid zijn als hij een jaar later voor 1917 wederom een Oscar krijgt.

Heeft Deakins lang moeten wachten op de grote prijs nog triester is de carriere van Thomas Newman, die de intrigerende muziek voor 1917 componeerde. Hij kreeg er een Golden Globenominatie voor en heeft na 14 Oscarnominaties nog altijd geen beeldje op de schoorsteen staan. Voor 1917 krijgt hij nu een 15e nominatie dus wie weet. En dan te bedenken dat zijn vader Alfred Newman maar liefst 9 Oscars heeft ontvangen en neef Randy Newman (18 nominaties) er al twee in ontvangst heeft kunnen nemen.

Te zien in Focus, Pathé en Vue.

Bij de foto: Soldaten in de loopgraven in de film 1917

Henk Looijen

Deel deze pagina: