RTV Arnhem - Nieuws
Bevat Video: Video

OOSTERBEEK - Met de officiële aftrap voor de herdenking van de Slag om Arnhem kent Ronnie Weijers een mooie start als directeur van het Airborne Museum in Oosterbeek. Hij is de opvolger van Sarah Thurlings-Heijse, die de functie vijf jaar lang heeft bekleed.

“Het is natuurlijk mooi om gelijk op je tweede werkdag vier burgemeesters van de Airborne gemeenten te mogen ontvangen en de aftrap van de Airborne-maand te hebben”, vertelt Weijers, die is opgegroeid op de Veluwe en het verhaal van de Slag om Arnhem al als jongen heeft meegekregen.

Als kind, maar ook later is hij goed bekend met het museum, waar hij in de aanloop naar 1 september al even heeft rond gekeken. “Ik was hier al geweest om met wat mensen kennis te maken, maar het is toch bijzonder om hier binnen te wandelen en de nieuwe directeur te zijn. Ik ben begonnen met een kopje koffie, met kennis maken en ik heb me maar gelijk op wat dossiers laten bijpraten.”

Financieel harde klappen

Een van de dossiers is dat van de financiën. “Het museum is bijna drie maanden dicht geweest en nu we weer open zijn laten we 18 mensen per half uur binnen. Dat zijn natuurlijk niet de aantallen die we hier gewend zijn, zeker niet in september, dus financieel zijn dat ook harde klappen.”

Mede door steun van de provincie Gelderland, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en giften van particulieren is het museum voorlopig gered. “We slaan er ons doorheen, maar dit moet niet nog twee jaar duren, dat wordt lastig.”

Crowdfunding door game-community

Weijers is blij met de verschillende initiatieven die zijn genomen om het museum te steunen, zoals dat van de game-community Easy Company en de ontwikkelaars van de online schietspellen Hell Let Loose en Post Scriptum. Zij haalden met een crowdfundingsactie 12.000 Euro op voor het museum.

“Fantastisch om te zien. Het geeft aan welk een warme band dit museum heeft met de achterban. Ik vind het ook mooi om te zien dat ook bij jonge mensen dit nog leeft, dat ze zich realiseren hoe belangrijk het ook voor hun toekomst is geweest dat er mensen waren die bereid zijn geweest om zich op te offeren voor onze vrijheid. Je ziet het ook op 5 mei op de Dam: jonge mensen zijn betrokken bij de geschiedenis.”

Door: Mediapartner RTV Arnhem

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel