RTV Arnhem - Nieuws
Bevat Video: Video

OOSTERBEEK - In aanwezigheid van vier lopers van het eerste uur en ‘bloemenmeisje’ Janny Harmsen-Derksen heeft zaterdagochtend de herdenking plaatsgevonden, die normaal onderdeel is van de Airborne Wandeltocht.

Bij het monument ‘soldaat met het bloemenmeisje’ had zich om 11.00 uur een kleine groep mensen verzameld. “De herdenking is goed verlopen. Mooi, ingetogen, met respect en binnen de normen van Covid-19”, vertelt Peter van Drunen, die zichzelf tijdens zijn speech omschrijft als ‘de marsleider van de tocht die niet gelopen wordt.’

“Het is inderdaad anders dan anders”, aldus burgemeester Schaap. “Maar ik ben heel blij dat we op deze wijze toch hebben kunnen herdenken, dat de politiesportvereniging het op deze manier heeft opgepakt en dat de mensen van het eerste uur er bij zijn.”

In de aanloop naar zaterdag heeft de gemeente meerdere malen gecommuniceerd dat het niet de bedoeling is dat mensen massaal zelf de Airborne gaan lopen. “We hebben deze week alles gevolgd, ook op social media en we zien ook kleine groepjes wandelen en dat is prima, zo lang we maar niet in de duizenden lopen. Ik snap dat mensen met dit mooie weer toch met het gezin gaan lopen en dat is ook prima. Je ziet hoe het leeft.”

Niet doorgaan Airborne doet pijn

Voor Van Drunen is het, ondanks de goed verlopen herdenking, nog steeds slikken. “Wij zijn ons in april bewust geworden dat de 74-ste Airborne wandeltocht niet door kon gaan en dat doet erg pijn. Ik reed hier gisteren en vandaag over de Utrechtseweg en er is niks. Dat is een heel apart gevoel en dat klopt niet met hoe ik al die de tijd de Airborne wandeltocht beleef.”

Na de plechtigheid op de Airborne begraafplaats heeft de marsleider een medaille uitgereikt aan mevrouw Harmsen, een van de 'bloemenkinderen' van het eerste uur. “Gelet op haar leeftijd en de leeftijd van de lopers van het eerste uur hebben wij gemeend dat zij in de symboliek van het lopen van het monument naar hier haar wandeltocht heeft gelopen. Zij deed dat voor de 60ste keer.”

Mevrouw Harmsen is zichtbaar geëmotioneerd, als zij de medaille overhandigd krijgt, terwijl zij bij het graf van soldaat Edwards staat. Al vanaf de eerste herdenking legt zij bloemen bij zijn graf.

Door: Mediapartner RTV Arnhem

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel