Afdrukken
Bevat Video: Video

OOSTERBEEK - Het initiatief van Hans Ariëns om gedenktekens te plaatsen op plekken waar in de Tweede Wereldoorlog mensen zijn geëxecuteerd, krijgt ook komend jaar een vervolg. Dat meldt Ariëns na de onthulling van een monument op de Nico Bovenweg in Oosterbeek.

In de 'Airborne week' onthult Ariëns vier nieuwe monumenten. Het eerste monument is maandag openbaar gemaakt op de Oude Kloosterweg in Wolfheze, donderdag gebeurt dat op de Nico Bovenweg in Oosterbeek. In aanwezigheid van hun nabestaanden vertelt hij daar kort over de rol die Gerrit van den Barg, Hendrik Jan Evers en Piet Kelderman in de oorlog hebben gespeeld, waarna de vlag van het monument wordt gehaald.

Bekijk de beelden. De tekst gaat verder onder de video.

"Ik vind het belangrijk dat wij ons de verhalen van deze mensen blijven herinneren. Ook op scholen moet daar meer bij worden stil gestaan", aldus Ariëns. "Ik ben zeer geïnteresseerd in de verhalen rond de Slag om Arnhem, maar kwam er pas kort geleden achter dat er in die dagen ook mensen zijn geëxecuteerd. Ik vond vervolgens dat ik iets voor hen moest doen."

In de komende dagen worden nog twee monumentjes onthuld. Het gaat om een locatie aan de Limburg van Stirumweg en in de omgeving van de Van Borsellenweg. Voor elke onthulling nodigt Ariëns de nabestaanden van de slachtoffers uit. "Ik krijg veel positieve reacties. Het is belangrijk dat deze mensen en hun verhalen niet worden vergeten."

Ariëns vindt het wel jammer dat er mede als gevolg van de maatregelen tegen corona maar een beperkt aantal mensen bij de onthullingen aanwezig kan zijn. "Maar ik werk al aan nieuwe monumenten op basis van nieuwe gegevens en ik hoop dat het volgend jaar anders kan."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel