RTV Arnhem - Nieuws

OOSTERBEEK - "Indrukwekkend, sereen en met heel veel impact", zo omschrijft burgemeester Schaap van Renkum de herdenkingen rond de Slag om Arnhem, die dit jaar veelal in kleine kring en zonder veteranen plaatsvonden

Ook de White Ribbon Mile, de stille tocht van de Oude Kerk aan de Benedendorpseweg naar de Rijn, is vrijdagavond in aangepaste vorm gehouden. Met 90 genodigen, waaronder commissaris van de Koning John Berends, was dit een van de grotere herdenkingen.

Kort na 21.00 uur volgde het gezelschap het witte lint door het weiland naar het monument bij de rivier. Daar legde de commissaris van de Koning een krans en hield de burgemeester een korte toespraak. Vervolgens legde zij samen met kinderburgemeester Julot Hulsebos een bosje bloemen bij het monument, gevolgd door het college en andere deelnemers.

Bekijk de beelden. Tekst gaat verder onder de video.

"Wij hebben vooraf samen met de organisatie gekeken of we de stille tocht konden houden en dat is allemaal goed verlopen", aldus burgemeester Schaap, die benadrukt dat ook deze herdenking op uitnodiging was. "Het is wel een heel erg groot contrast met vorig jaar, toen hadden wij de 75ste herdenking en was het ongelooflijk druk overal. Nu was alles in rust , in stilte en in kleine kring. Ik moet zeggen ik vond het heel indrukwekkend."

Complimenten voor onze inwoners

"Ik had er heel veel vertrouwen in. We hebben het aan de voorkant goed georganiseerd en ik wil dan ook de complimenten geven aan onze inwoners, die gehoor hebben gegeven aan het verzoek om niet naar de begraafplaats te komen en thuis te herdenken. Zij hebben dat ook echt massaal gedaan."

Mede door de afwezigheid van de mensen beleefde burgemeester Schaap elke herdenking als klein en intiem, zelfs de 'grote' herdenking op de Airborne begraafplaats. "Daar is het normaal toch heel vol, maar nu was het stil. Je kon de vogels horen en dat met de zon die scheen, maakte dat heel veel indruk. Ik ben ook bij de kleinste herdenkingen geweest, waar vier, vijf mensen waren. Ja hoe mooi is het dat zo'n herdenking ook nog gebeurt en op deze manier. Zo geven we het toch echt door aan de volgende generaties en dat vind ik heel belangrijk."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel