Wat doen die helikopters zo laag? Geen paniek, het is Defensie maar - RTV Arnhem

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Wat doen die helikopters zo laag? Geen paniek, het is Defensie maar. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Wat doen die helikopters zo laag? Geen paniek, het is Defensie maar. Foto: Omroep Gelderland
Wat doen die helikopters zo laag? Geen paniek, het is Defensie maar. Foto: Omroep Gelderland

Wat doen die helikopters zo laag? Geen paniek, het is Defensie maar. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - De komende dagen zullen er boven onze provincie laagvliegende legerhelikopters te zien, maar vooral te horen zijn. Defensie oefent namelijk met Apache-gevechtshelikopters en Cougar-transporthelikopters. Er wordt vooral in de avonduren gevlogen. Dinsdag was er een oefening op vliegveld Deelen.

De oefening op Deelen is er op gericht om onder radardreiging een missie uit te voeren. De kunst voor de helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht is, om buiten het radarbeeld van de tegenstander te blijven. En dat kan door laagvliegen.

De helikopterbemanningen proberen bij dag en nacht zoveel mogelijk het terrein te gebruiken om bossen, bospercelen en heuvels tussen zichzelf en het radarsysteem te plaatsen. Zodat het systeem hen niet ziet en ze ongestoord hun missie kunnen doen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Buiten de radar blijven en tanken

Er wordt gevlogen met Apache gevechtshelikopters en Cougar transportheli's die in ons land worden ingezet bij onder meer brandbestrijding of medische evacuaties. Naast het vliegen onder radardreiging wordt ook geoefend met het mobiel tanken vanaf bijzondere locaties. Vanaf een nabij gelegen tentenkamp wordt het mobiele tankstation ingezet, waar vanaf dat punt, een helikoptermissie een aantal uren verlengd kan worden.

De militairen van het Defensie Helikopter Commando zijn getraind om snelle en flexibele landing sites in te richten zodat er, ook in minder herbergzame gebieden getankt kan worden.

"Daardoor kunnen wij een mooi spelletje spelen door ongezien, op een locatie een tankplaats voor heli's neerzetten. Combineer dat met het laagvliegen en het sluwe van de helikopters en we blijven hopelijk ongezien voor de vijand", aldus luitenant Steven van Doorn.

Overlast door helikoptergeluid

De heli's zullen, zoals dat wel vaker gebeurt, ook boven de Veluwe te zien zijn. Het glooiende terrein leent zich zich erg goed voor de laagvliegoefeningen. Maar deze training in het bijzonder is een uitzondering op de regel, want de oefening stond eigenlijk in Duitsland gepland.

Door corona en allerlei regelgeving is daar uiteindelijk vanaf gezien. De helikopteroefeningen van Defensie duren tot halverwege februari en zullen veelal 's-avonds zijn om overlast te beperken. Volgens luitenant-kolonel Roy Hemmelder en leider van de oefening, wordt er zoveel mogelijk gedaan om de overlast te beperken door onder meer de oefeningen te spreiden. Toch hoopt hij ook dat mensen er een beetje van kunnen genieten.

Door: Sonja Booms

Deel dit artikel