'Verplichte coronatest wellicht gratis voor grenspendelaars' - RTV Arnhem

De grensovergang bij Beek. Foto: Google Street View

De grensovergang bij Beek. Foto: Google Street View

AALTEN - Nederlanders en Duitsers die zeer regelmatig de grens passeren vanwege werk, school of sociale contacten kunnen vanaf vrijdag gratis een coronasneltest laten doen. Dat meldt de gemeente Aalten op Twitter.

De verplichte sneltest die Duitsland sinds begin deze week van grenspendelaars eist, kost tussen de 75 en 90 euro en is maar beperkt geldig. Een gezin met middelbare scholieren die aan de andere kant van de grens naar school gaan, was daardoor honderden euro's per week kwijt.

Daarom wordt er nu een gratis test aangeboden. Volgens de gemeente Aalten kan je je online aanmelden.

Hoewel de gemeente Aalten dus een link heeft gedeeld, benadrukte burgemeester Stapelkamp later op de dag dat het besluit formeel nog niet is genomen: er wordt op dit moment nog over nagedacht.

Bijzondere problemen

Duitsland heeft Nederland aangemerkt als hoog-risicogebied voor coronabesmettingen. Nederlanders en mensen die vanuit ons land de grens overgaan, moeten in Duitsland een recente negatieve sneltest kunnen laten zien.

In sommige plaatsen die echt op de Nederlands-Duitse grens liggen, leidt dat tot bijzondere problemen. In het dorp Dinxperlo (gemeente Aalten) loopt de grens precies door een straat. Nederlanders kunnen een fikse boete krijgen als ze naar de overkant van de straat in Suderwick gaan of daar uit de auto stappen. Daarom wordt volgens Stapelkamp nu druk gezocht naar een algemene uitzondering van de beperkingen voor dit grensdorp, dat aan de Duitse zijde negenhonderd Nederlandse inwoners telt.

Zie ook: Uitzonderingspositie voor grensdorp Dinxperlo bij Duitse coronaregels

Ook de situatie in Enschede en Gronau, Nijmegen/Berg en Dal en Kranenburg en Kerkrade en Herzogenrath wordt tegen het licht gehouden. Ook in die Duitse grensgemeenten wonen heel veel Nederlanders, van wie de kinderen allemaal in Nederland naar school gaan.

Zeer lange wachtrijen

De Duitse maatregelen leidden sinds dinsdag ook tot zeer lange wachtrijen bij de testlocaties bij de Duitse grens. Het was regelmatig niet mogelijk om voor dezelfde dag nog een afspraak te maken. Daarom komen er nu meer teststraten, die ook dichter bij de grens te vinden zijn. Ook opent Duitsland mobiele sneltestcentra. Grenspendelaars die uit Nederland komen mogen doorrijden naar zo'n testlocatie als ze de gemaakte afspraak kunnen laten zien.

Zie ook:

Door: Marco Loef

Deel dit artikel