'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt - RTV Arnhem

De 'slechtste parkeergarage van het land' wordt opgeknapt. Foto: Google Streetview

De 'slechtste parkeergarage van het land' wordt opgeknapt. Foto: Google Streetview

ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Dat geld heeft de gemeente nog niet; er is op dit moment 5,8 miljoen euro beschikbaar. De plannen zullen dan ook in stapjes worden uitgevoerd. Voor het resterende bedrag, hoopt de gemeente dat de provincie wil bijleggen. Eind vorig jaar kwam de parkeergarage nog als slechtste uit de landelijke test van de ANWB.

Duurzame mobiliteitshub

Onderdeel van de plannen is ook dat er onder de nieuw te bouwen appartementen bij het naastgelegen Bartok Park een bewaakte fietsenstalling komt voor ongeveer 650 fietsen. Dat moet een 'duurzame mobiliteitshub' worden met oplaadpunten voor e-bikes, elektrische deelfietsen en elektrische deelauto's.

De extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd door bergingen in de garage om te bouwen tot parkeervakken. Uiteindelijk moeten ruim honderd elektrische auto's geladen kunnen worden met opgewekte energie uit een zonnedak.

De gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven aan de plannen. Begin 2024 moet de eerste fase van de bouw zijn afgerond.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Deel dit artikel