Afdrukken

ARNHEM - De lokale partij Arnhem Centraal vindt het een slechte zaak dat de een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad over de hoofden van de bevolking heen besloten heeft dat de gemeente geen steun verleent aan een Sinterklaasoptocht met zwarte Pieten. De partij vindt dat er een publiek debat zou moeten komen waar inwoners van de stad hierover met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Een meerderheid van de gemeenteraad bestaande uit GroenLinks, D66, ChristenUnie, DENK Verenigd Arnhem, Partij voor de Dieren en PvdA stemde in juli voor een motie die steun van de gemeente voor een Sinterklaas intocht met zwarte piet in Arnhem intrekt. De VVD, de lokale partij Arnhem Centraal, de SP, de PVV en CDA raadslid Klaartje Dillen stemden tegen en het CDA raadslid Jan Hutten schaarde zich achter de meerderheid.

Arnhem Centraal is het niet eens met harde uitspraken van het Platform Binnenstad Arnhem in de richting van de Stichting “de Blide Incomst van Sint Niclaesz“ die jarenlang, de intochten van Sinterklaas hebben georganiseerd. De uitspraak “Als je met de grote jongens knikkert, kun je knikkers kwijt raken. Dan moet je niet huilen” van Platform Binnenstad Arnhem vindt Arnhem Centraal beneden alle peil richting een stichting die jarenlang een leuk kinderfeest heeft neergezet. Arnhem Centraal gaat dit tijdens haar rondvraag ook aanhalen. Want het Platform Binnenstad Arnhem krijgt ook knikkers (subsidie) van de gemeente. Dat de Stichting “de Blide Incomst van Sint Niclaesz“ nu zo maar aan de kant wordt gezet omdat men met het alternatief ‘grijze piet’ komt, dat vindt de lokale partij te ver gaan. Het Sinterklaasfeest krijgt op deze manier een steeds zwarter randje.

Arnhem Centraal is ook benieuwd wat andere ondernemers in de stad vinden.

Arnhem Centraal vindt grijze piet een prima alternatief voor de zwarte piet, mits de grijze piet geheel ontdaan wordt van kenmerken die als racistisch worden gezien, zoals dikke rode lippen, kroeshaar ed. Met iets andere kleding, haarkleuren, lippenkleuren enzovoorts denk de partij dat dit het compromis kan zijn om weer verder te bouwen aan een leuk Sinterklaasfeest.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel