RTV Arnhem - Nieuws
Bevat Video: Video

ARNHEM - De drug 3-MMC, 3-methylmethcathinone, is een vrij nieuwe stof die de afgelopen jaren steeds bekender is geworden. 3-MMC staat niet in de Opiumwet en is dus legaal. Ondertussen kopen jongeren in de regio Arnhem de drug via de dealer op straat.

Mogelijk verbod

De overheid is wel bezig met een wet die groepen designerdrugs in één keer verbieden. 3-MMC en verschillende andere drugs zouden daarmee verboden worden. Dit gaat SP fractievoorzitter Gerrie Elfrink niet snel genoeg. Ook smartshophouder Ananda Schouten, eigenaar van De Sjamaan, ziet 3-MMC niet zitten en verkoopt de Designerdrug daarom niet.

Zorgen

Staatssecretaris Paul Blokhuis wil in het voorjaar met een verbod op designerdrugs te komen. Dat zei hij tegen Omroep Gelderland nadat onder meer Gelderse gemeentebestuurders hun zorgen hebben uitgesproken over dergelijke middelen. De SP stelde vragen aan het college van Burgemeester en wethouders over 3-MMC. De partij zou de drug snel op gemeentelijk niveau verboden zien en wil graag dat jongeren goed voorgelicht worden over de gevaren van deze designerdrug.

De eigenaar van de smartshop de Sjamaan in de binnenstad, Ananda Schouten, verkoopt 3-MMC niet in zijn winkel. Hij vindt de designerdrug gevaarlijk en wijst op informatie van de Wereld gezondheidsorganisatie, de WHO, en het wetboek van strafrecht, artikel 174 en artikel 175. Ondertussen kopen jongeren op straat 3-MMC bij dealers, die de designerdrug wel leveren.

SP wil snel maatregelen

Fractievolger Gerrie Elfrink vreest dat de behandeling van het wetsvoorstel van de staatssecretaris in de Tweede Kamer te lang gaat duren en dat dat de levens van jongeren die 3-MMC gebruiken verder in gevaar brengt.

Elfrink meent dat 3-MMC is ontworpen om de wet te omzeilen, daar 3-MMC qua werking, effect, bijwerkingen en verslaving weinig van verschilt van 4-MMC dat inmiddels op de lijst van verboden middelen is geplaatst. De SP wijst het College op de schadelijke gevolgen van deze designerdrugs en het toegenomen gebruik onder jongeren. De partij wil weten wat Ahmed Marcouch weet over de productie, handel en gebruik van deze drugs in de gemeente Arnhem en de problemen die dat geeft.

Elfrink wil in afwachting van een landelijk verbod een plaatselijk verbod invoeren net als het bestaande verbod op lachgas. De partij wil dat Arnhemse jongeren met spoed extra voorlichting krijgen over het gebruik van deze designerdrugs, haar verslavende karakter en de schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Door: RTV Arnhem - Pieter Pluijgers

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel