RTV Arnhem - Nieuws

ARNHEM - Kernwapens moeten worden verboden en volledig worden uitgebannen. Die uitspraak deed de Arnhemse gemeenteraad woensdagavond. De gemeente sluit zich daarvoor aan bij een internationaal appèl van steden en roept de eigen regering op het VN-kernwapenverdrag te ondertekenen en ratificeren.

Nu waren er onder de raadsleden geen te horen die voor kernwapens pleitten, toch stemden niet alle partijen voor. Dat kwam met name omdat ze van mening zijn dat de gemeente een te grote broek aantrekt door zich met dat soort zaken bezig te houden.

'Geen wereldpolitiek bedrijven'

"Ook wij willen wereldvrede en een einde aan honger maken, maar zullen we ophouden om hier wereldpolitiek te bedrijven", stelt Klaartje van Dillen (CDA) voor.

"In Amerika zit een man die nog zes dagen op een rode knop kan drukken. Misschien kunnen we dat vanuit Arnhem ook nog wel even fixen", besluit zij cynisch met een verwijzing naar het tumultueuze naderende einde van het presidentschap van Donald Trump.

'Elk signaal goed'

Maar elk signaal dat hierover afgegeven wordt is goed, pareert Leo de Groot (Partij voor de Dieren) die het voorstel met GroenLinks indiende. Wereldleiders zullen inderdaad niet wakker liggen van het Arnhemse statement, erkent Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem). Maar naar de eigen minister vindt hij het wel een goed signaal.

Door: Huibert Veth