Afdrukken
Ankeiler: Een volle trein lijkt iets uit een vorig leven, van voor de coronapandemie. Toch kreeg reizigersvereniging Rover vorige maand tientallen meldingen hierover binnen.

- Een volle trein lijkt iets uit een vorig leven, van voor de coronapandemie. Toch kreeg reizigersvereniging Rover vorige maand tientallen meldingen hierover binnen. Het winterweer lijkt de boosdoener te zijn geweest. Want nu het voorjaar gloort, is de kritiek weggeëbd. Onze verslaggever reisde mee en zag deze week dat het in de regio Arnhem wel mee valt met de drukte in de treinen.

Ochtendspits?

Een van de normaal gesproken drukste intercitytreinen, die van 8.16 uur richting Utrecht CS, rijdt woensdagochtend precies op tijd Arnhem Centraal binnen. Een handjevol reizigers uit Nijmegen, vooral studenten, stapt in Arnhem uit. Op het perron staan enkele tientallen reizigers klaar voor vertrek.

Kortere trein dan voor corona

De trein van NS is korter dan normaal: in plaats van de gebruikelijke 10 bakken, zoals treinstellen in jargon zijn opgedeeld, telt de trein 6 bakken. Dat betekent 40 procent minder dan de gebruikelijke 1.000 zitplaatsen. Toch is de trein alles behalve vol.

Er druppelen nog wat studenten binnen, die met een mondkapje op elkaar opzoeken en tegenover elkaar plaatsnemen. Even later vertrekt de trein in tegengestelde richting. ‘Precies op tijd vertrokken en denk aan uw mondmasker dat neus en mond moet bedekken’ klinkt het vertrouwd uit de intercom.

25 procent zitplaatsen bezet

Onderweg zijn er in Ede-Wageningen en Driebergen-Zeist nog wat instappers, maar druk? Nee, dat is het zeker niet in deze ochtendspits. Uiteindelijk rijdt de trein ruim een half uur na vertrek uit Arnhem geheel volgens dienstregeling binnen in Utrecht. De trein is dan voor nauwelijks meer dan een kwart bezet met reizigers.

Normale dienstregeling, treinen nog niet vol

Zowel NS als de regionale vervoerders Breng en Arriva rijden volgens de normale dienstregeling. De treinen zijn voller dan direct na de uitbraak van de coronapandemie, een jaar geleden, maar vol zijn de treinen zeker nog niet.

Wel gelden nog steeds de maatregelen, 'mijd drukte' en 'reis alleen wanneer het noodzakelijk is'. Hoeveel besmettingen er in het openbaar vervoer plaatsvinden, is niet bekend. Het RIVM vraagt deze gegevens niet op bij de GGD.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel