Vang de lentezon in Park Immerloo - RTV Arnhem
Bevat Video: Video

ARNHEM - De lente doet dit weekeinde haar intrede. Het is het seizoen dat in verband wordt gebracht met vruchtbaarheid en voedselproductie en haar naam dankt aan het lengen van de dagen. Wie de eerste stralen van de lentezon wil vangen, moet op 21 maart in Park Immerloo zijn; daar staat de Zonnepoort.

Het beeld in Arnhem is van de hand van de Nijmeegse beeldhouwer Marius van Beek (1921 – 2003). Hij raakte gefascineerd door de zonsop- en ondergang bij zijn reis door Peru, waar hij in de oude Incastad Machu Pichu de sensatie ervan onderging. Hij besloot dat dit fenomeen ook in Arnhem gezien moest kunnen worden en maakte de Poort van de Zon.

De Poort bestaat uit drie ruw gestapelde blokken graniet. De binnenkanten zijn gepolijst. Op de zijkanten zijn reliëfs aangebracht, , geïnspireerd door de Prometheus-legende waarin een man die het vuur uit de hemel roofde en daarna door Zeus voor straf aan een rots werd geketend .

Op enige afstand van de poort zijn twee schijven zwart graniet opgesteld als een soort vizier.

Opgaande zon in vizier

Tweemaal per jaar, op 21 maart en op 21 september, het begin van de lente en de herfst, is via dit vizier de opgaande zon in het hart van de poort te zien. Tussen het vizier en de poort ligt nog een wigvormig blok rood graniet waarvan het gepolijste oppervlak op 21 juni bij de hoogste stand van de zon het zonlicht weerkaatst.

In de nacht van 20 op 21 juni 1980 (de kortste nacht) werd rond de overdracht van de Zonnepoort aan de stad een Middernachtsfestival georganiseerd dat heel veel bezoekers trok.

Wie het bijzondere gevoel van de opkomende zon wil ondergaan moet zondag dus vroeg opstaan. Uiteraard alleen als er zon is te verwachten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel