Bevat Video: Video
Ankeiler: Vrijdagochtend onthulden studenten spectaculair de naam van de nieuwe campus van ROC Rijn IJssel aan de Velperweg in Arnhem.

- Vrijdagochtend onthulden studenten spectaculair de naam van de nieuwe campus van ROC Rijn IJssel aan de Velperweg in Arnhem. Ze gingen abseilend naar beneden vanaf het 65 meter hoge oude AkzoNobel-pand en lieten een spandoek met de nieuwe naam zakken: ENKA-campus, naar de voorloper van wat later AkzoNobel werd.

Zijn hart ging toch wel een beetje tekeer toen hij boven stond, bekend Thomas Kuik vlak nadat hij naar beneden kwam. "Dit vinden wij het mooiste om te doen", vertelt de student aan sportopleiding CIOS. "Om dan zo met die naam naar beneden te komen, is wel heel bijzonder." En na de afsprong? "Gewoon gaan. Gedachten op nul en denken aan dat doek."

Bekijk de video. Tekst gaat daaronder verder.

Heden en verleden

De naam werd bedacht via een prijsvraag. Die werd gewonnen door buurtbewoner Hubert Slings. "De naam ENKA-campus houdt verband met deze plek", legt hij uit. "Hier werd 110 jaar geleden een fabriek opgericht: de Nederlandse Kunstzijdefabriek. Die werd in de volksmond ENKA genoemd. Een historische naam die ook staat voor creativiteit en ondernemerschap. Een mooie naam dus voor een school die opleidt om ondernemend de toekomst in te gaan. Het verbindt heden en verleden."

De fabriek zou uiteindelijk het grote AkzoNobel worden, weet Slings. "Na de oprichting in 1911 ging het in 1929 AKU (Algemene Kunstzijde Unie) heten. Die werd vervolgens Akzo en later AkzoNobel." Een mooi stukje Arnhemse geschiedenis, betoogt Slings.

'Gebied moet gaan ademen'

Hoewel een aantal opleidingen al naar de campus zijn verplaats, wordt er nog volop gebouwd. In de loop van dit jaar moet het volledig in gebruik zijn, vertelt Ben Geerdink, bestuursvoorzitter van ROC Rijn IJssel. Dan biedt het gebouw plaats aan 3300 studenten en 500 medewerkers van 68 verschillende mbo-opleidingen. Ook komt er ruimte voor kantoren. "Ik hoop dat het gebied gaat ademen met de studenten die er zullen komen en de buurt", vervolgt Geerdink.

De nieuwe naam vraagt volgens hem wel enige uitleg aan de vaak jonge studenten. "Maar dan vinden ze het ineens wel heel interessant." Er zullen dan ook plaquettes op het terrein komen die vertellen over de geschiedenis van de gekozen campusnaam, aldus Geerdink.

Deel dit artikel