Live Live

75 jaar vrijheid in Arnhem

Gepubliceerd: Dinsdag 05 mei 2020 19:56

75 jaar vrijheid in Arnhem

Langs de hele Rijnkade en op veel andere plekken in de stad, wappert het rood-wit-blauw. Het geeft iets feestelijks aan het overwegend stille straatbeeld op deze stralende 5 mei.

Langs de hele Rijnkade en op veel andere plekken in de stad, wappert het rood-wit-blauw. Het geeft toch een feestelijk tintje aan het ongewoon stille straatbeeld op deze 5 mei.

Het is rustig in de stad, maar niet uitgestorven. De mensen die we spreken, wandelend op straat of vanaf het balkon, vinden het ontzettend jammer dat 75 jaar vrijheid niet uitbundig gevierd kan worden. "Deze datum verdient een groots feest," aldus een bewoner van de Rijnkade. Maar iedereen begrijpt waarom dat dit jaar niet kan. Het ingetogene van nu zorgt er misschien wel voor dat je echt voelt en ervaart waar het om gaat op deze dagen. "De stilte draagt bij aan waardigheid en gewicht van thema's als oorlog en vrijheid. Die beleving is anders in de herrie op een plein vol hossende mensen." Toch delen de meeste mensen de hoop dat het volgend jaar allemaal wél weer kan.

Op het Audrey Hepburnplein staat een handjevol mensen te kijken naar de bloemenzee bij het beeld 'Mens tegen Macht', sommige met een ijsje in de hand. De kransen zijn daar maandag 4 mei gelegd door het College van B&W, op een leeg plein zonder toeschouwers. Toch voelen mensen zich in deze tijd ook getroost door de teksten, filmpjes en wijsheden van Burgemeester Marcouch. "Wát een verbinder is die man."

Massaal feesten is dit jaar a bridge too far, maar Arnhem doet wat het kan en mag. En staat daar letterlijk en figuurlijk bij stil.

Deel deze pagina: