Rijnstate pakt onderzoek vaststellen koemelkallergie landelijk op - RTV Arnhem

ARNHEM - Rijnstate heeft na jaren van onderzoek een doorbraak in het onderzoeken van één van de meest voorkomende allergieën, namelijk de koemelkallergie. De bloedtest BAT, Basofiele Activatie Test, die het opsporen van de koemelkallergie gemakkelijker en patiëntvriendelijker moet maken wordt vanaf 1 september landelijk onderzocht op effectiviteit. De bloedtest moet ervoor zorgen dat het opsporen van deze allergie patiëntvriendelijker dan de huidige voedselprovocatietest wordt.

“Per jaar zijn er duizend kinderen die ervan worden verdacht ernstige koemelkallergie te hebben”, omschrijft klinisch chemicus Janneke Ruinemans. Het vastleggen van de allergie gaat momenteel via een provocatietest. Bij deze test wordt er drank aan een kind gegeven waarbij er steeds een beetje meer melkpoeder met koemelkeiwit wordt toegevoegd. Hiervan kunnen jonge kinderen binnen een half uur last krijgen van bijvoorbeeld braken, diarree, huiduitslag en vochtophoping.

Ondanks dat het met deze test al lukt om de koemelkallergie vast te leggen geeft Ruinemans aan dat er wel een aantal nadelen zijn. Bij zowel de ouder als het kind zit er volgens haar weerstand bij het testen. Een provocatietest duurt namelijk twee dagopnamen en levert volgens Ruinemans stress op.

“Wij zien nu al dat BAT daarentegen op verschillende manier veel patiëntvriendelijker is”, geeft de klinisch chemicus weer, “nu is het enkel een reguliere bloedprik die niet veel tijd opeist”, voegt Ruinemans daar enthousiast aan toe. Bij deze reguliere prik wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. Daarnaast wordt er volgens haar met deze handeling een hoop geld bespaard.

Subsidie brengt schot in de zaak

De laatste vijf jaar is er volgens de klinisch chemicus veel onderzoek naar de toepassing van de BAT gedaan. Inmiddels is deze test door Rijnstate gevalideerd in een kleine groep kinderen en bleek deze goed toepasbaar te zijn. “De huidige gegevens die zijn vastgesteld bij een kleine groep kinderen zijn al veelbelovend”, aldus Ruinemans. Door de subsidie van Zorginstituut Nederland en ZorgMw, die 700 000 euro bedraagt, kan de effectiviteit nu doormiddel van een extra onderzoek officieel in kaart worden gebracht.

Alleen voor ernstige klachten

Het onderzoeksteam, bestaande uit zeventien ziekenhuizen, de Universiteit Wageningen en verschillende betrokkenen, heeft vier jaar en drie maanden de tijd om de BAT te bestuderen. Voorzitter Wim van Harten van de Raad van Bestuur Rijnstate ziet deze samenwerking extra waardevol in. Mocht de laboratoriumtest na het besluit van Zorginstituut Nederland in uitvoering worden gebracht dan is de test uitsluitend voor kinderen met ernstige klachten bedoelt. Bij het testen worden er 700 kinderen onderzocht.

BAT als fundatie bij vastleggen van andere allergieën

Naast het onderzoek naar het vaststellen van koemelkallergie is het volgens Ruinemans ook op basis van dit onderzoek de verwachting dat er in de toekomst meer onderzoek zal plaatsvinden naar andere allergieën zoals ei, pinda en noten.

Ruinemans hoopt en verwacht dat, bij goedkeuring van de test, deze vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.