Oproep na feest in Sonsbeek: 'Wees zuiniger op park' - RTV Arnhem
Bevat Video: Video
Ankeiler: Mensen moeten zuiniger omgaan met de natuur in de stad. Dat stelt Joop Peters uit Arnhem.

ARNHEM - Mensen moeten zuiniger omgaan met de natuur in de stad. Dat stelt Joop Peters uit Arnhem. Hij heeft afgelopen week samen met zijn collega's de rommel in park Sonsbeek opgeruimd, nadat daar op Koningsdag honderden mensen waren samengekomen.

Meer dan 20 kuub afval hebben de feestgangers in het park achtergelaten. De mensen in zowel het grijs als in het groen zijn die dag tot 22.00 uur aan het werk geweest om een groot deel van het park schoon te maken. Net als op de avond zelf springt Joop Peters met zijn groenteam van de sociale werkvoorziening Scalabor ook woensdag in om de uitzonderlijke hoeveelheid afval op te halen.

“Mijn andere collega’s zijn in andere parken geweest en daar hebben ze het redelijk onder controle, maar Sonsbeek is wel het extreemste park”, legt Peters met enig onbegrip voor de afvallozing uit. Volgens hem was het ook wel erg druk in het park. Ondanks de drukte geeft zowel hij als de woordvoerder van arbeidsontwikkelingsbedrijf Scalabor, Sigrid Punt, aan dat er totaal geen begrip is voor de uitzonderlijke hoeveelheid vuil. “De vorige keer tijdens het warme weer was er al veel afval opgehaald maar dit keer ligt er wel ontzettend veel dat zelfs onze mensen uit het groen bij moesten springen”, licht Punt telefonisch toe.

Ook parkbezoekers Brechje en Merel Thannhauser sluiten zich bij deze woorden aan. “Ik vind het wel slecht dat mensen in plaats van gewoon hun afval in de prullenbak doen maar op de grond gooien”, legt Brechje tijdens het picknicken met haar zus uit. Volgens Peters werkt er normaal gesproken drie a vier man aan het opruimen van een park maar dit keer is er tien tot vijftien man bezig.

Mate van vervuiling slaat als een tang op een varken

Een andere parkbezoeker legt uit dat hij ook een andere kant van het verhaal in kan zien. Een reden voor het achterlaten van de spullen is het optreden van de politie waarbij het veld is leeg geveegd. “Mensen hadden niet echt de tijd of eraan gedacht om alles op te ruimen”. Ondanks dat hij enigszins deze gedachtegang van een parkbezoeker kan begrijpen legt hij daarna uit dat deze extreme lozing dan ook wel het uiterste is. “Je ruimte namelijk je eigen afval op en dan houdt je dit bij je al wordt het park ontruimd. Je kan het ook ergens ander mee naar toe nemen en gooi je het daar ergens weg”, geeft hij aan.

Voorafgaand aan koningsdag is het park al eerder vervuild tijdens de grote opkomst bezoekers die in de zon wilde genieten van een hapje en een drankje. Over die vervuiling twitterde burgemeester Marcouch met ontzag richting de jeugd. “Kids, waar zit jullie hart voor de natuur, je hoofd voor je toekomst, je besef van eigenwaarde en je gevoel voor je andere mensen?” Ondanks deze oproep na de voorafgaande vervuiling gaf hij aan niet harder op te willen treden tijdens warme dagen waarbij mensen elkaar mogelijk meer op gaan zoeken.

Een verbod op het nuttigen van alcohol tijdens de warme dagen in bijvoorbeeld de parken, om daarmee mensen beter aan te kunnen spreken, is volgens Marcouch ‘pas nodig wanneer de situatie erom vraagt.’ Vanwege de terugkerende vervuiling vreest Peters voor de Bevrijdingsdag op 5 mei. “Iedereen is dan waarschijnlijk weer vrij en als het dan weer lekker weer is dan trekken ze toch weer de parken in.” Hij ziet daarmee de gevolgen van dien.

Opruimen van het kleine vuil

Nadat al het grove vuil is opgehaald is de volgende stap het opruimen van sigaretten, dopjes en ander klein afval. Aangezien het hele park hiermee vol lag is het voor de mensen in het grijs en het groen lastig om alles op te ruimen. Peters zijn hoop bij het opruimen hiervan is gevestigd op de assistentie van een zuigwagen. “Er ligt namelijk zoveel ondanks dat het netjes was opgeruimd, maar je ziet het: de mensen maken er weer zo’n bende van.” Ondanks dat de groenwerker druk aan het werk is zit hij nog altijd in de knoop met zijn gevoel. “Wees wat zuiniger op de natuur want dit is het mooiste stukje dat je in principe in Arnhem hebt”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel