Afdrukken
Ankeiler: Arnhem gaat investeren in zelfstandige woonruimte voor daklozen. De gemeente trekt daar de komende tien jaar 120.000 euro per jaar voor uit.

ARNHEM - Arnhem gaat investeren in zelfstandige woonruimte voor daklozen. De gemeente trekt daar de komende tien jaar 120.000 euro per jaar voor uit. Daarnaast kan er uit een pot van bijna twee miljoen euro van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor woningbouw en spoedzoekers geld gebruikt worden.

“Met een eigen plek krijgen mensen hun leven sneller weer op de rit”, zegt verantwoordelijk wethouder Martien Louwers. “Door corona worden daklozen op dit moment op een eigen kamer opgevangen en we zien dat dit deze mensen goed doet. We staan nu voor de keuze om de opvangcapaciteit uit te breiden of om te gaan investeren in wonen. Omdat wonen de beste optie is voor onze inwoners, gaan we voor die optie.”

Op dit moment zitten daklozen nog in opvanghuizen en een deel bivakkeert op cruiseschip de Serenade. Dit schip werd in 2020 door de gemeente gehuurd omdat er door corona meer ruimte nodig was en er daardoor opvangplekken te kort waren. Het is bedoeling dat er dit jaar al enkele woonplekken beschikbaar komen. Arnhem verwacht dat er veertig tot honderd plekken per jaar nodig zijn.

“We gaan voor zoveel mogelijk woonplekken”, zegt Louwers. “Maar het uitgangspunt blijft uiteraard dat niemand onvrijwillig op straat hoeft te slapen.” Om aan voldoende woningen te komen is er een overeenkomst gesloten met woningcorporaties. Bovendien wil Arnhem jaarlijks tien mensen laten uitstromen naar gemeentes in de omgeving.

Begeleiding wanneer nodig

De daklozen die een eigen plekje krijgen, worden niet aan hun lot overgelaten. Wanneer dat nodig is krijgen ze begeleiding. Arnhem wil daarvoor in zee met de huidige instanties die de daklozenopvang verzorgen. Een vergelijkbaar project dat nu al loopt is de pilot Springplank voor studerende jongeren die psychisch of sociaal kwetsbaar zijn. Zij krijgen hierin een woonplek met ambulante begeleiding toegewezen vanuit een opvang of begeleid wonen traject. Begin april is de overeenkomst van start gegaan voor drie studentenwoningen. De eerste twee jongeren betrekken eind mei hun nieuwe woonplek.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel