Koepelgevangenis is huiskamer Ome Joop's Tour - RTV Arnhem
Ankeiler: De koepelgevangenis in Arnhem is dit jaar de huiskamer van Ome Joop’s Tour.

ARNHEM - De koepelgevangenis in Arnhem is dit jaar de huiskamer van Ome Joop’s Tour. De fietstocht voor kinderen uit minderbedeelde gezinnen gaat weer door na een jaar waarin dat door de coronamaatregelen niet mogelijk was.

“Dit jaar organiseren we vijf supervette fietsdagen in en rondom Arnhem”, zegt tourdirecteur Marcel Legerstee, zoon van oprichter Ome Joop. “We hebben met vrijwilligers bij elkaar gezeten en overleg gehad met de gemeente en instanties en daar kwam dit idee uit.” Normaal gaat de tour tien dagen van locatie naar locatie, maar dat is dit jaar niet mogelijk. “En die locatie is bijzonder, want we hebben de koepelgevangenis als onze nieuwe huiskamer.”

Dat Ome Joop’s Tour is ingekort tot vijf dagen en steeds dezelfde startlocatie heeft, is niet de enige wijziging, zegt Legerstee. “Fietsen met 156 kinderen gaat gewoon niet lukken. Daarom hebben we besloten dat de kinderen die het vorig jaar zijn misgelopen en zich dit jaar aangemeld hebben, mee mogen. Daarnaast zijn er dan nog een paar plekken vrij en dan komen we op 71 deelnemers. Een mooi getal vindt hij omdat ‘Ome Joop’ dit jaar 71 jaar bestaat.

Joop en Marcel op de tandem

Samen met zijn broer Joop heeft Legerstee de routes allemaal al gefietst. “We zijn op de tandem gestapt omdat we het goede voorbeeld moeten geven. Zo hebben we leuke tussenstops bedacht en een mooi programma kunnen maken.” Dat programma voert onder meer naar Oosterbeek en Dieren. “In Oosterbeek staan we stil bij vrede en vrijheid en doen we een ploegentijdrit en in Dieren stappen we op de stoomtrein voor een retourtje Apeldoorn. Iedere dag eindigen we weer bij de koepelgevangenis.”

De tour blijft op donderdag in Arnhem. “Dan gaan we alle wijken van Arnhem bezoeken om zo te laten zien dat we genieten van onze stad.” Over de laatste dag wil Legerstee nog niet veel kwijt. “Dat blijft een grote verrassing, maar het wordt de kers op de slagroomtaart”, verzekert hij.

Ome Joop’s Tour start op 26 juli en duurt tot en met 30 juli.

Door: Adriënne Huizer

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel