Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: Wat doet een baas nou eigenlijk? Dat ontdekken leerlingen tijdens het project 'Baas van Morgen' van JINC.

- Wat doet een baas nou eigenlijk? Dat ontdekken leerlingen tijdens het project 'Baas van Morgen' van JINC. Zo proeven basisschool- en vmbo-leerlingen hoe het is om de baas te zijn van bijvoorbeeld de rechtbank, Arriva of McDonalds. Franchisenemer Nard Dekker van McDonald's regio Arnhem geeft Gydanno (15) donderdag een kijkje in de keuken.

"Ik wil weten hoe het is om ondernemer te zijn en wat er allemaal bij komt kijken", vertelt de jonge Gydanno, die net als Dekker ondernemer wil worden. Maar voordat je baas kunt worden, moet je eerst de kneepjes van het vak kennen. Belangrijk, vindt Dekker, want veruit de meeste werknemers in zijn management leren het vak eerst in de keuken. "Op mijn vijftiende begon ook ik in de keuken van de franchiserestaurants van mijn vader. En als het druk is in het filiaal spring ik bij."

De dag is bedoeld om jongeren als Gydanno te inspireren en hun horizon te verbreden. "We laten honderden kinderen die opgroeien in gebieden met relatief veel armoede proeven aan beroepsmatig succes", vertelt Jacqueline de Graaf, vestigingsmanager van JINC Arnhem. Twee jaar geleden vestigde de organisatie zich in Arnhem. Na een coronajaar hopen ze dit jaar weer 2000 leerlingen in Arnhem op weg te helpen naar hun toekomstige droombaan.

Iedereen kan ambitie laten zien

Franchisehouder Nard Dekker vindt het belangrijk dat achtergrond geen belemmering is op de werkvloer en voor de toekomst van een kind. "Iedereen krijgt bij ons de kans om zijn ambitie te laten zien. We hebben veel medewerkers die beginnen in de keuken en doorgroeien naar het management."

Het is daarvoor wel van belang dat iedereen zich gelijk voelt op de werkvloer vindt Dekker. Gelijkheid en inclusiviteit zijn voor zijn filialen dan ook meer gewoonte dan uitzondering. "Hoe je eruitziet maakt bij ons niet uit, als je maar vooruit wilt."

De ondernemer herkent zichzelf in de jonge Gydanno. "Hij weet heel goed wat hij wil. Hij is ambitieus, gemotiveerd en leergierig en dat heb je nodig." Maar een eigen McDonald's wil Gydanno liever niet. "Ik zie mezelf meer in de modewereld. Ik wil een eigen modemerk opzetten en een mode-opleiding volgen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel