Arnhem krijgt 3,5 miljoen om leerachterstand weg te werken - RTV Arnhem
Ankeiler: Ook in Arnhem hebben leerlingen, net als in heel Nederland, door de coronamaatregelen leerachterstanden opgebouwd.

ARNHEM - Ook in Arnhem hebben leerlingen, net als in heel Nederland, door de coronamaatregelen leerachterstanden opgebouwd. Scholenorganisaties Delta en Flores spreken liever van ‘een nieuwe werkelijkheid’ dan van een leerachterstand. Zij zien dat er, ondanks de omstandigheden, juist goed is gepresteerd en dat de omschakeling goed is verlopen.

“Maar hoe trots wij ook zijn over de manier waarop onze professionals dit hebben ingericht en begeleid, onderwijs op afstand is qua ondersteuning en aandacht niet vergelijkbaar met fysiek les in de klas”, legt woordvoerder Laura Gort van Flores Onderwijs uit. Delta scholengroep sluit zich daarbij aan. “Ook op Deltascholen zijn er leerlingen die in hun ontwikkeling last hebben van de Covid-19-periode”, geeft woordvoerder Jeff Ronge aan. Beide scholenorganisaties zijn in de onderzoekende fase om deze last bij leerlingen weg te nemen.

Meerjarige NPO-investering biedt geen structurele maatregelen

Met de investering van 346 miljoen euro van het NPO, Nationaal Programma Onderwijs, hebben de scholen een steunpilaar om de leerachterstand weg te werken. Hiervan is 3,46 miljoen euro voor Arnhem. Flores onderwijs is van plan om met dit bedrag onder meer professionele onderwijzers te actief werven.

Wel geeft woordvoerder Laura Gort aan dat er hiervoor is gekozen omdat er geen structurele maatregelen genomen kunnen worden. “Om deze reden zullen onze scholen naar mogelijkheden om deze tijdelijke middelen in te zetten voor interventies die duurzaam en effect hebben.” Op de vraag hoe Delta hierop in wil spelen en wat zij in een maatwerkplan terug willen zien komen zij later terug.

Gemeente kijkt over de schouder mee

De gemeente Arnhem kijkt samen met de scholenorganisaties hoe leerlingen het best les kunnen krijgen. Op dit moment schaart de gemeente zich achter de investering van het NPO. “Wij sluiten aan bij wat er is en ondersteunen waar wij kunnen”, geeft de onderwijswethouder, Bob Roelofs, aan.

Naast de hulp vanuit het rijk en het gesprek dat er met de gemeente is om de leerachterstand tegen te gaan, wil ook Stichting PAS een steentje bijdragen. Stichting PAS is een stichting die onder meer de zomerscholen en opvang realiseert. Woordvoerder van de stichting, Martin Bokx, geeft aan dat de zomerscholen weer veilig kunnen plaatsvinden. “De zomerscholen zijn in eerste instantie voor basisschoolscholieren. Mocht de vraag naar een zomerschool op het middelbare groot zijn, dan zijn wij bereid om ook voor deze scholieren wat op touw te zetten.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel