Live Live

Actie: Tegel eruit, plant erin

Gepubliceerd: Dinsdag 10 maart 2020 17:27

Actie: Tegel eruit, plant erin

Het lijkt er nog niet op, met dat gure herfstweer, maar we hebben hoe dan ook weer een lente om naar uit te kijken.

Voor tuinvereniging Groei en Bloei een mooie aanleiding om in samenwerking met Intratuin met een groene actie te komen: Tegel Eruit, Plant Erin. Op zaterdag 28 maart kunt u in een vestiging van Intratuin van 10.00 tot 15.00 uur een van uw tuintegels inleveren, in ruil voor een gratis tuinplant. Het is de zesde keer dat deze inwisselactie plaatsvindt.

Doel van de actie is een (nog) groener Nederland. Meer planten in de tuin dragen bij aan een prettig leefklimaat. Het betekent sowieso minder wateroverlast bij heftige regenbuien. Hoe minder tegels in de tuin, des te beter de regen in de grond kan zakken. Daardoor raakt ook de riolering minder snel overbelast.
Denkt u ook aan de hittestress. Niet onbelangrijk, met de hete zomers die we de laatste twee jaar hadden. Boven een betegelde tuin blijft zomerhitte namelijk langer hangen dan in een tuin vol met planten. Die zorgen direct voor meer verkoeling.
Verder zijn veel planten in de tuin ook goed voor de biodiversiteit; er is meer voedsel voor bijen, vlinders, andere insecten die bloemen bestuiven, én voor vogels.


Met al die voordelen vraag je je af waarom mensen dat nog doen, de tuin helemaal betegelen. “Veel mensen denken in de eerste instantie dat dat makkelijker is,’ zegt Lobke Samallo van Intratuin. “Een betegelde tuin, redeneren ze, daar heb je geen onderhoud aan. Maar als je je tuin goed aanlegt, dan valt al dat onderhoud best mee. Tuincentra kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld bij het kiezen van planten waar je weinig aan hoeft te doen.”

Geld speelt uiteraard ook een rol. Je moet wel kosten maken om een tuin te beplanten. Niet iedereen kan dat. “Met een grotere tuin en een kleiner budget heb je misschien wat meer tijd nodig,” zegt Lobke daarop. Waarop ze maar wil zeggen dat met een langere adem ook best iets heel moois te bereiken is. En dan is zo’n gratis vaste tuinplant natuurlijk heel welkom…

Lijkt het u wat? Kom dan op zaterdag 28 maart tussen 10.00 en 15.00 uur naar een vestiging van Intratuin. De tegel die u meebrengt moet wel minimaal 30 X 30 cm groot zijn, en u mag er maar een per huishouden meenemen. (Medewerkers zitten dus niet te wachten op hele restpartijen tegels en stenen). Van een medewerker krijgt u dan een voucher die u mag inwisselen voor een gratis tuinplant naar keuze.

Kijk voor meer informatie en de actievoorwaarden op www.intratuin.nl/acties en www.groei.nl

Luister ook naar het gesprek dat onze verslaggever Ster van Kooten had met Lobke Samallo kunt u hieronder terugluisteren.

Deel deze pagina: