Live Live

Afvalbeleid Arnhem blijft verwondering wekken: "Zorg dat je de mensen méékrijgt"

Gepubliceerd: Dinsdag 12 mei 2020 12:10

Afvalbeleid Arnhem blijft verwondering wekken:

Sinds maart is de gemeente Arnhem bezig de opening van afvalcontainers aan te passen.

In de nieuwe openingen kunnen alleen nog 30 literzakken worden gegooid. Half mei, volgende week dus, moet de hele stad van aangepaste containers voorzien zijn. De operatie gaat in totaal 300.000 Euro kosten. Waarom die verandering? Het uiteindelijke streven, zo redeneert de gemeente, is naar minder restafval. Die vermindering bereik je door je afval beter te scheiden, wat ook meer bruikbare grondstoffen oplevert. Door het gebruik van 30 literzakken hoeven mensen hun afval niet lang op te sparen. Verder is het nog het tarief dat verandert. Vanaf 1 juli wordt voor de afvalzak nog 80 eurocent betaald. Voorheen was dat 1,60 euro per zak, ook al ging het maar om een klein zakje. "Dit is eerlijker voor de bewoners die minder afval hebben," zegt de gemeente hierover.

Het klinkt allemaal heel mooi. Toch voelen veel Arnhemmers zich bekocht door de maatregelen, en is er nog altijd veel verwarring over het hoe en waarom. Het lijkt ook of die verwarring voor meer vuiloverlast zorgt. In veel wijken wordt afval steeds vaker náást de containers gedumpt. En de verwachting is dat daar binnenkort ook heel veel afvalemmers bijkomen die niet meer geschikt zijn voor de nieuwe vuilniszakken... Is de gemeente verkeerd bezig? Inwoner Jan Kuiper vindt van wel.

Afval bestaat niet
Jan noemt zichzelf een betrokken inwoner van Arnhem, die voor duurzaamheid is. Hij vindt het concept van Groene Stad absoluut iets om naar te streven. Zelf haalt hij het bedrijf Van Ganzewinkel aan, een vuilverwerkingsbedrijf, dat als slogan Afval bestaat niet op de vrachtwagens had staan. "Mooi gezegd. Want in feite is alles bedoeld om te recyclen. Dat is een nieuwe business, en dat is waar we heen moeten met zijn allen. Dat is ook waarom het op zich goed is om te kijken hoe je afval zo goed mogelijk scheidt en zo min mogelijk restafval overhoudt."

Onnodig
Van de overgang van 60- naar 30 literzakken, en de daarbij horende, dure ombouw van de afvalcontainers, snapt hij niets. "Om ouderen tegemoet te komen die het te zwaar vinden om met zo'n grote zak te sjouwen, lijkt het een heel sympathiek gebaar. Maar voor hetzelfde geld kunnen ouderen hun zak ook wat minder vol maken, zodat ze zelf weten wanneer ze ermee kunnen lopen. Alleen betalen ze dan voor een halfvolle 60 liter zak precies hetzelfde als voor een volle zak. Voor deze mensen zou de gemeente een aangepast tarief kunnen maken. Dan hoef je die containers helemaal niet aan te passen."

Ook de praktische kant van de nieuwe vuilniszakken staat hem niet erg aan. "Alle containers buiten moeten worden veranderd, en ikzelf moet een prullenbak regelen waar een 30 literzak in past. Of je moet een tussenzetstuk knutselen waar dat ding wél in blijft hangen. Ik ben niet zo'n klusser dat ik dat zelf wel even regel, maar van de gemeente heb ik hierover nog geen goede suggestie gehoord," zegt hij hierover. "En dan denk ik ook nog aan de mensen die daar helemaal niet over wíllen nadenken. Die denken gewoon 'wat een gedoe, ik zet die bak wel bij de container, of zo.' Dat is uiteindelijk waar je op aanstuurt. Meer afval, dat ook nog eens onnodig is. Ik snap de gemeente op dit punt helemaal niet."

Tegengewerkt
“Ik begrijp dat veel mensen wat betreft ‘groen’ niet zo fanatiek zijn als ik,"gaat hij verder. "Ik ben zelf wel iemand die erover nadenkt en ik ben wel gemotiveerd en ik zal echt mijn gedrag wel groen houden, ondanks deze maatregel. Maar ik voel dit als een poging om me hierin tegen te werken," zegt hij. "En als ik dan iemand zou zijn die het allemaal niet zo belangrijk vindt en de makkelijkste weg kiest - ik bedoel, ik kan me best in die burgers verplaatsen. Als de overheid het zo moeilijk maakt, dan gaan mensen gewoon zakken naast de containers zetten. "

Goodwill kweken
De gemeente, zo is zijn conclusie, heeft de goodwill van de burgers juist hard nodig om het hele afvalverwerkingsproces goed te laten lopen. Steek voortaan die drie ton, die nu wordt gebruikt om containers om te bouwen, liever in projecten waarin je mensen méékrijgt. Zoals meer en betere informatie. "Je moet op een aantrekkelijke manier stimuleren dat mensen het belangrijker gaan vinden, bijvoorbeeld met wedstrijden, of met spotjes,"zegt Jan. "Er zijn mensen, die produceren per jaar maar één of twee zakken met restafval. Ik heb daar groot respect voor. Als burger wil je weten hoe je dat doet. Juist dáár ligt een mooie taak voor de overheid. Juist in deze periode hebben mensen de tijd om meer over nuttige dingen na te denken, dus daar kun je best iets mee doen. Leuke campagnes en goed gedrag belonen, dat is toch ook de beste manier? Betalen voor restafval en juist niet laten betalen voor die andere vormen, dat gebeurt al en dat is ook heel stimulerend."

Zo is hij ook voor meer statiegeld op producten. "Zou ook bij batterijen moeten, die zijn heel klein, maar naar verhouding zó schadelijk. Veel mensen gooien die nu ook gewoon bij het restafval, omdat ze dat besef niet hebben. Zet daar flink wat statiegeld op en het probleem wordt opgelost."

Jan is ervan overtuigd dat de goede wil bij de mensen er wel is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de lange rijen die bij de milieustraten staan. Allemaal mensen die hun spullen scheiden en bereid zijn anderhalf uur in de rij te staan om die op een goede manier te lozen. Jan: "Ja, dat is positief en heel hoopgevend. Geef de mensen het gevoel dat ze gehoord worden, dat ze hierin mogen meedenken. Wat is volgens júllie de handigste manier om dit goed te doen? Want blijkbaar wil iedereen wel goed doen, maar niet iedereen wil energie steken in onzin."

Deel deze pagina: