Live Live

Arnhem kleurt oranje voor campagne tegen vrouwengeweld

Gepubliceerd: Dinsdag 26 november 2019 10:57

Arnhem kleurt oranje voor campagne tegen vrouwengeweld

Gisteren, op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen kleurde het Stadhuis, de fonteinen bij de Markt en de John Frostbrug oranje. Dat gebeurt vervolgens iedere dag na zonsondergang, tot en met 10 december: de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Het oranje aanlichten van deze drie Arnhemse plekken is onderdeel van de VN-campagne Orange the World.

Om precies 18.00 uur gaf wethouder Roeland van der Zee het startsein door de drie Arnhemse locaties in het oranje te zetten.Tijdens deze '16 days of Action' wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes.

Schokkende cijfers

De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Wethouder Roeland van der Zee: 'Schokkende cijfers zijn het: bijna de helft van alle meisjes en vrouwen in Nederland hebben met geweld te maken. Psychisch of fysiek geweld, maar ook uitbuiting en online criminaliteit. De gevolgen daarvan zijn vaak levenslang merkbaar en hebben ook op latere generaties impact. Daarom zetten wij ons als gemeente in tegen huiselijk geweld. Bijvoorbeeld door hulp, opvang of zorg te bieden. En in het ergste geval een huisverbod.'

Wereldwijd oranje verlichte gebouwen

Arnhem deed vorig jaar ook al mee aan de actie. Toen werden de fonteinen bij de Markt oranje gekleurd. Dit jaar wordt de actie uitgebreid. Wereldwijd worden gebouwen oranje verlicht in protest tegen geweld tegen vrouwen. In meer dan 100 landen vinden in de 16 dagen acties plaats. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Sfinx in Egypte, de Brandenburger Tor, de Niagara Falls en de Erasmusbrug oranje uitgelicht.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes van de Verenigde Naties. In Nederland wordt de Orange the World campagne gecoördineerd door Zonta International, UN Women Nederland en de Unie van Soroptimistclubs.


Hieronder kunt u het interview beluisteren met Marije Cornelissen, directeur UN Women Nationaal Comite Nederland

Ook de gemeente Renkum kleurt oranje

Deel deze pagina: