Live Live

Arnhem krijgt nieuwe moskee mét minaret

Gepubliceerd: Vrijdag 19 juni 2020 20:00

Arnhem krijgt nieuwe moskee mét minaret

ARNHEM - Er moet een nieuwe moskee met minaret komen in het Arnhemse Nieuwe Kade Kwartier. Aan die plannen wil het college zijn medewerking verlenen, zo is woensdagmiddag bekendgemaakt.

GESCHREVEN DOOR
Huibert Veth

ARNHEM - Er moet een nieuwe moskee met minaret komen in het Arnhemse Nieuwe Kade Kwartier. Aan die plannen wil het college zijn medewerking verlenen, zo is woensdagmiddag bekendgemaakt.GESCHREVEN DOOR Huibert Veth

Het moet de nieuwe plek worden van de Ayasofya-moskee, die zich nu in de wijk Klarendal bevindt. De Islamitische Unie zou al jaren op zoek zijn naar een nieuw onderkomen.

De huidige plek aan de Sonsbeeksingel is namelijk te krap, heeft onvoldoende parkeerplaatsen en geen uitstraling, volgens het college. Een kavel aan de Westervoortsedijk moet nu uitkomst bieden. Wethouder Cathelijne Bouwkamp noemt het een 'kansrijke optie', op de grens van bedrijventerrein RijnPark en een woonwijk in ontwikkeling.

Tot vijfhonderd bezoekers

Naast gebedsruimtes wil de Islamitische Unie daar ook ruimte om te vergaderingen en ontmoeten. Ook moet er een minaret op de moskee komen.

Op een vrijdag, wanneer er wordt opgeroepen tot gebed, verwacht de moskee tussen de 300 en 350 bezoekers te trekken. Op 'speciale dagen' zou dat op kunnen lopen tot vijfhonderd.

'Historisch moment'

'Een historisch moment in de geschiedenis van Arnhem', vindt fractievoorzitter Yildirim Usta (DENK Verenigd Arnhem). 'De eerste Arnhemse nieuwbouwmoskee met minaret', jubelt hij. 'Na jarenlang overleg is er eindelijk een mijlpaal geslagen: nu op naar het hoogste punt van de minaret.' Volgens Usta is het belangrijk dat een lang gekoesterde wens van 25 jaar eindelijk dicht bij een realisatie komt.

Er zullen nog wel verschillende procedures doorlopen moeten worden voor er met de bouw van de moskee kan worden gestart.

Deel deze pagina: