Live Live

Arnhem krijgt sociaal hospitaal met bureaucratiepoli.

Gepubliceerd: Donderdag 04 juni 2020 09:41

Arnhem krijgt sociaal hospitaal met bureaucratiepoli.

Hoe krijg je weer zicht op je leven als je moet rondkomen op of onder de armoedegrens? Als je geen werk en veel schulden hebt?

 

Uit schattingen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat in Arnhem 800 tot 1.000 van deze multi-probleemhuishoudens zijn. Het gaat om gezinnen die een groot beroep doen op de (psychische) zorg en vaak diep in de schulden zitten. Waarbij er een grote kans is dat ook de kinderen zelf ook in zo’n situatie terecht komen.

Het project in Arnhem begint met 150 Arnhemse gezinnen die gebukt gaan onder tal van problemen. Zij krijgen de komende twee jaar specialistische hulp om hieruit te komen en om zo een beter leven te krijgen.

Het sociaal hospitaal levert maatwerkondersteuning. Het trekt samen op met wijkcoaches, huisartsen en andere lokale professionals die bij het gezin betrokken zijn. Ze weten hun weg te vinden in de bureaucratie. Zo kunnen ze sneller en beter zaken geregeld krijgen. Voorwaarde is wel dat de gezinnen zelf gemotiveerd zijn om uit de problemen te komen.

Kern van de aanpak van het sociaal hospitaal is de doorbraakmethode. Ouders in zulke gezinnen weten meestal heel goed dat ze problemen hebben. Maar het lukt ze niet meer een uitweg te zien. Dit is vaak omdat voor hun grootste probleem geen oplossing weten. Vaak ook omdat ze verstrikt raken in alle bureaucratische regels waar ze tegenaan lopen. Het sociaal hospitaal gaat dan samen met dit gezin dát probleem eerst aanpakken en oplossen. Zo ontstaat er meer ruimte binnen deze gezinnen. Ook wordt het vaak minder ingewikkeld om ook andere problemen op te lossen.

RTV Arnhem sprak met wethouder Martien Louwers (schulddienstverlening en werk en inkomen) het interview met haar kunt u hieronder beluisteren.


Deel deze pagina: