Live Live

Arnhemmer betaalt vanaf juli 2020 per afvalzak

Gepubliceerd: Woensdag 27 november 2019 23:46

Arnhemmer betaalt vanaf juli 2020 per afvalzak

Diftar, het afvalsysteem waarbij de burger per afvalzak betaalt, gaat in Arnhem in per 1 juli 2020. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten.

Lang was de raad verdeeld over het systeem van gedifferentieerde tarieven, waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt. Hoe meer afval een burger aanbiedt, hoe hoger de afvalstoffenheffing is, zo is de bedoeling.

Het voordeel van het systeem is dat 'de vervuiler betaalt'. Door te betalen voor het restafval, zou de burger worden gestimuleerd om afval beter te scheiden. Tegenstanders van het systeem vrezen dat afvaldumping toeneemt. Dit zorgt voor zwerfafval op straat, wat ongedierte aan kan trekken. Op de publieke tribune van de raadszaal was een protestactie tegen diftar.

Een motie om de invoering van het systeem tegen te houden, haalde het niet. De Arnhemse Ouderenpartij, SP, Arnhem Centraal, PVV en collegepartij VVD steunden dit raadsinitiatief. Een ruime raadsmeerderheid van GroenLinks, PvdA, CDA, ChristenUnie, Denk-Verenigd Arnhem, D66 en PvdD geeft wel groen licht voor diftar.


GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders is blij met het raadsbesluit.

Fractievolger Martijn van Butselaar van Arnhem Centraal uit zijn ongenoegen op Facebook.

Deel deze pagina: