Live Live

Arnhemmer Maurits Baal legt krans tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Gepubliceerd: Dinsdag 13 augustus 2019 12:11

Arnhemmer Maurits Baal legt krans tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945

De Arnhemse veteraan Maurits Baal legt donderdag tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus een krans bij het Indisch Monument in Den Haag. Baal werd in 1923 te Surabaya geboren en was dienstplichtig militair bij de KNIL tijdens de inval van de Japanners in Bandoeng in het toenmalig Nederlands Indië. 

Na de capitulatie van de Japanners in 1945 werd Maurits Baal geïnterneerd. Eerst in Tjimahi en later op het eiland Flores. Na een jaar werd hij met een van de Hell Ships naar het toenmalige Saigon in Vietnam vervoerd om dwangarbeid te verrichten. Daar maakte hij uiteindelijk de bevrijding mee. 

Op 10 april 1946 werd hij vanuit Nederlands Indië naar Nederland gerepatrieerd. Hij werd opgevangen door een gezin uit Papendrecht en verhuisde later naar Dordrecht.

In 1954 werd hij aangenomen bij de Koninklijke Luchtmacht. Tot aan zijn pensionering is hij daar werkzaam geweest. Maurits Baal heeft de ingrijpende periode van internering en dwangarbeid afgesloten. "Ik sta er niet te lang meer bij stil; dat boek is gesloten."

Voor zijn zoon ligt dat toch wat anders. “Voor mij is het boek niet dicht. Blijft het leven. Want alleen dan kan je vrijheid en vrede waarderen. Hoe mijn vader omgaat met situaties, zonder wrok en altijd vooruitkijkend. Dat verdient echt een compliment.”

Foto: Jeremy Flohr

Deel deze pagina: