Live Live

Bombshell

Gepubliceerd: Woensdag 22 januari 2020 12:16

Bombshell

Bombshell is de eerste Hollywoodfilm, die de seksuele intimidatie van een topbaas uit de mediawereld aan de kaak stelt.

Op dit moment zijn de discussies over #Me Too vooral toegespitst op de wandaden van filmproducent Harvey Weinstein. Maar in de VS speelde al eerder een zaak tegen Roger Ailes, de baas van de conservatieve nieuwszender Fox News. Daarover is nu een film gemaakt, die deze kwestie nader analyseert. Het speelde zich af in 2016 tijdens de presidentsverkiezingen, die door Trump zullen worden gewonnen. Een van de presentatrices confronteert hem met zijn vrouwonvriendelijke uitspraken. Ondanks dat Fox Trump in de campagne heeft gesteund krijgt de journaliste lof van haar baas. De film toont daarmee subtiel aan dat een interview, dat afwijkt van de bedrijfsmoraal maar wel veel aandacht krijgt, ook wat waard is.

Maar dan focust Bombshell op het onderwerp waar het werkelijk over gaat. Nicole Kidman speelt een andere succesvolle presentatrice, die als eerste het gedrag van haar baas aan de kaak stelt. Ondanks het gegeven dat het verwerpelijke gedrag van de baas op de werkvloer alom bekend is, krijgt ze geen steun en vliegt de laan uit. In de film is er niet zozeer sprake van seks als wel van het gedrag van mannen die vrouwen vooral als lustobject zien. Zo is er bevolen dat de presentatrices achter een doorzichtig bureau moeten zitten, zodat hun benen goed te zien zijn. Er is een schokkende scene waarin een aankomend talent er alles aan doet om bij de baas op audientie te komen. Daar staat ze dan tegenover een man, die op vriendelijke toon haar vraagt zich enkele malen om te draaien. Dan vraagt hij haar rok iets op te tillen. Als dat niet genoeg is wordt de vraag enkele malen door Ailes herhaald. Als hij haar bevreemding constateert merkt hij emotieloos op dat televisie nu eenmaal een visueel medium is. Je voelt mee met Margot Robbie, die deze vrouw speelt, maar je kunt ook stellen dat ze op de hoogte was van het gedrag van Ailes en er wel veel voor over heeft om een mooie baan in het bedrijf te krijgen.

Als eenmaal de discussie over het gedrag van Ailes losbarst wordt ook haarfijn aangegeven dat dit wel eens de ondergang van de nieuwszender zou kunnen worden. En dus staat de werkgelegenheid van het personeel op de tocht en dus staat niet iedereen te trappelen om de druk op te voeren. De eigenaars van de zender besluiten uiteindelijk Ailes te ontslaan. Met een geweldige premie, dat wel. Hij zou in mei 2017 overlijden.

De makers van Bombshell hebben gekozen voor een wat feitelijke verhaalstijl, bijna zoals een nieuwszender het zou brengen. Daar staat tegenover dat het drietal (Charlize Theron, Margot Robbie, Nicole Kidman) imponerende vertolkingen geeft.

Bombshell is te zien in Focus, Pathé en Vue

Bij de foto : Nicole Kidman is een van de presentatrices in Bombshell

Henk Looijen

Deel deze pagina: