Live Live

Bouwafspraken voor sociale huurwoningen onrealistisch

Gepubliceerd: Donderdag 14 november 2019 18:54

Bouwafspraken voor sociale huurwoningen onrealistisch

Deze week verscheen het rapport van het Woningmarktonderzoek dat door het gespecialiseerd adviesbureau voor woningmarkt en leefomgeving, Companen, in opdracht van de regio Arnhem-Nijmegen werd uitgevoerd.

Een ding is duidelijk. Er zal flink moeten worden gebouwd. Alleen al in Arnhem ruim 7000 woningen tot 2030. Voor 10% daarvan is de behoefte sociale huur volgens de onderzoekers. Maar de coalitie sprak af dat dit minimaal 30% moet zijn. Het is de vraag hoe zij hier nu mee om zullen gaan.


De krapte op de woningmarkt en daarmee de behoefte om te bouwen, blijkt enorm. Voor de hele regio ligt er de komende jaren een opgave van 3.400 tot 3.900 nieuwe woningen per jaar.

Ook in de subregio Arnhem moeten er tot 2030 ruim 12.000 woningen bijkomen. Slechts 1.080 daarvan vallen in de categorie sociale huur, ongeveer 9 procent. En dat is opvallend, na coalitiebreuk spraken GroenLinks, VVD, D66 en PvdA af dat er over de te realiseren projecten minimaal 30 procent sociale huurwoningen moeten zijn. Het voorstel om dat ook zo vast te leggen in de begroting moet zelfs nog formeel door de raad worden goedgekeurd.

Deel deze pagina: