Live Live

Clint Eastwood komt ook in zijn nieuwe film Richard Jewell op voor de Amerikaanse held.

Gepubliceerd: Maandag 09 maart 2020 12:14

Clint Eastwood komt ook in zijn nieuwe film Richard Jewell op voor de Amerikaanse held.

Ondanks de overdaad aan nieuwsberichten, die ons dagelijks via allerlei bronnen bereiken, glipt er altijd wel iets bijzonders door.

Gelukkig is er in de VS dan Clint Eastwood, die de aandacht vestigt op een opmerkelijke gebeurtenis. Zo is mij echt ontgaan dat tijdens de Olympische Spelen in Atlanta in 1996 een terrorist een bom tot ontploffing bracht, hetgeen uiteindelijk twee mensen het leven kostte en 111 mensen verwondde. Het had allemaal veel erger kunnen zijn als niet een beveiliger bij toeval een rugzak met explosieven had ontdekt en er maatregelen konden worden getroffen, die een ramp hebben voorkomen. Richard Jewell was de naam van de bewuste persoon en naar Amerikaans gebruik werd hij onmiddellijk tot held uitgeroepen. Maar de FBI stelde een onderzoek in en kwam al snel tot de conclusie dat Jewell wel eens zelf de bom zou kunnen hebben geplaatst. Dat werd nog versterkt door artikelen in de lokale krant waardoor de schijnwerper wel heel erg op hem werd gevestigd. En hij had ook wel alle schijn tegen zich. Jewell was een eenvoudige dertiger, die nog bij zijn moeder woonde en een enorm rechtsgevoel had. Het liefst zou hij politieman zijn geworden, maar een baantje als beveiligingsbeambte ambieerde hij ook wel. Dit waargebeurde verhaal is een kolfje naar de hand van Eastwood, die al meerdere malen eenvoudige mensen een zekere heldenstatus heeft gegeven. In zijn nieuwe film krijgt de hoofdfiguur zelfs de eer dat zijn naam ook de filmtitel is geworden. De stijl van de film is op zich niet bijzonder en wordt gepresenteerd als een rechttoe-rechtaan verhaal over de dubieuze rol van een krant, die tot een tunnelvisie van justitie leidt. Het resultaat is een sterk drama met overtuigende acteerprestaties over de hele linie. De onbekende hoofdrolspeler Paul Walter mag na enkele kleine bijrolletjes hopen op een doorbraak.

Clint Eastwood wordt in mei 90 jaar en blijkt na een imponerende carriere nog altijd even actief. Het begon allemaal in de vroege jaren zestig toen hij debuteerde in de televisieserie Rawhide. Daarna had hij succes in drie spaghettiwesterns van Sergio Leone (o.a. A Fistfull of Dollars) gevolgd door rollen als eigenzinnige politieman in de Dirty Harry-reeks. Hij was een onbetwiste superster, maar wilde bewijzen dat hij nog zoveel meer talenten had en begon ook te regisseren. Dat leidde in 1993 al tot een bekroning met de door hem geregisseerde en geproduceerde bijzondere western Unforgiven, die hem twee Oscars opleverde voor beste film en beste regie en ook nog een nominatie voor beste acteur. Er zouden later nog twee Oscars volgen plus enkele nominaties. Bijzonder is ook dat hij – vaak eenvoudige – composities voor zijn films maakte en daarvoor vijfmaal werd genomineerd voor een Golden Globe voor original score.

Richard Jewell is te zien in Pathé en Vue.

Henk Looijen

Bij de foto: Beveiliger Richard Jewell in actie bij een concert in het kader van de Olympische Spelen.

Deel deze pagina: