Live Live

De film Sorry we missed you laat zien dat ook in Engeland pakketbezorgers worden uitgebuit

Gepubliceerd: Maandag 18 november 2019 13:47

De film Sorry we missed you laat zien dat ook in Engeland pakketbezorgers worden uitgebuit

Sorry we missed you gaat over Ricky en zijn vrouw Abbie, die met hun vijftienjarige zoon en elfjarige dochter in NewCastle wonen..

Ze werken beiden hard om de eindjes aan elkaar te knopen. Als de man door de bouwcrisis wordt ontslagen neemt hij verschillende tijdelijke baantjes aan en Abbie gaat aan de slag in de zorg op basis van een nulurencontract. Ricky verkoopt hun auto en schaft een bestelbusje aan, want hij kan met een postorderbedrijf een contract sluiten als freelance pakketbezorger. Maar dan wordt hij geconfronteerd met het meedogenloze systeem van de branche. Hij wordt beschouwd als een vrije ondernemer, maar moet wel voldoen aan de eisen van het bedrijf waarbij alle risico’s voor hem zijn. Loach schetst dan hoe dit systeem als het ware invreet op het gezinsleven. Rickey kan amper overeind blijven en heeft thuis ook nog te maken met een zoon die dreigt te ontsporen.

Soms wordt Loach verweten dat hij te eenzijdig de situaties in zijn films voorspiegelt en het soms te ongenuanceerd opneemt voor zijn personages. Ditmaal echter is er aandacht voor ontroering voor de omstandigheden in het gezin en toont hij aan dat ook de keiharde opdrachtgevers van Ricky maar raders zijn in een verderfelijk systeem. Gevreesd moet worden dat de praktijken in deze film ook in Nederland voorkomen. Daarom het advies: ga naar deze diep ontroerende en aangrijpende film en steun de pakketbezorgers als ze voor een pakket van de buren voor de deur staan.

Sorry we missed you draait in Focus.

De Engelse regisseur Ken Loach (82 jaar) ging na zijn rechtenstudie in Oxford als acteur naar het theater. Blijkbaar ontdekte hij daar dat er veel onrecht in de maatschappij is en dat heeft hem geïnspireerd om misstanden aan de kaak te stellen. En er zijn er nogal wat in Engeland. En in een periode van 50 jaar maakte hij een reeks films en documentaires, die bijna allemaal een centraal thema hebben: het bestrijden van onrecht. En zo nam hij het op voor bouwvakkers, die ondanks de slechte vooruitzichten proberen toch iets van hun leven te maken. Of werklozen te tonen, die bereid zijn alle mogelijke en onmogelijke klussen op te knappen om hun gezin te onderhouden, In Ladybird Ladybird het portret van een radeloze moeder, die haar kinderen kwijtraakt in een strijd met de kinderbescherming. Spoorwegarbeiders komen er in The Navigators achter dat ze door de privatisering van de Britse spoorwegen geen collega’s van elkaar meer zijn maar concurrenten. In It’s a free world begint een jonge vrouw samen met een vriendin een uitzendbureau voor Oost-Europese arbeiders. Maar haar idealisme om alles legaal te houden moet ze snel opgeven als gevolg van regels en moordende concurrentie in de branche.

Met deze reeks door de internationale pers gewaardeerde films heeft een Loach een grote naam gekregen. Tweemaal won hij de Gouden Palm in Cannes en op verschillende festivals werden veel van zijn films bekroond. Het is dan ook opmerkelijk dat hij nimmer een nominatie kreeg voor een Golden Globe of een Oscar, hetgeen veel zegt over Hollywood. Ook in eigen land was men opmerkelijk schaars met waardering. Wel werd hij 9 maal genomineerd voor een Bafta (de Engelse Oscar) maar hij kreeg er slechts een voor “I, Daniel Blake “.Bij de foto: Pakketbezorger Ricky met zijn dochter in “Sorry we missed you “”.

Deel deze pagina: