Live Live

De strijd van een klokkenluider tegen de Britse regering in Official Secrets.

Gepubliceerd: Woensdag 30 oktober 2019 12:21

De strijd van een klokkenluider tegen de Britse regering in Official Secrets.

Aan de bijna permanente oorlogssituatie in het Midden-Oosten zijn we al jaren gewend. De inval van westerse mogendheden in Iran ligt ook al weer ver achter ons. Toch is het wel interessant om eens in beeld te brengen hoe dat ook al weer begon.

In 2003 zoekt de Britse premier Tony Blair steun bij de Veiligheidsraad omdat hij met president Bush van de Verenigde Staten het plan heeft voor een invasie in Irak. Om dat doel te bereiken wordt privécommunicatie van een aantal tijdelijke leden van de VN afgetapt om zo hun stemminsgedrag te kunnen beinvloeden.

In Official Secrets volgen we de 27-jarige Katherine Gun, die als vertaalster werkt bij de Britse inlichtingendienst. Die heeft ondermeer tot taak belastend materiaal te vinden om zo de verschillende landen te kunnen chanteren. Katherine krijgt gewetenswroeging als de oorlogsdreiging steeds duidelijker wordt en de publieke opinie in Engeland tegen een oorlog is. Ze kopieert geheime documenten en speelt die via een tussenpersoon door naar de kritische krant The Observer. In de film zien we dan hoe men bij de redactie worstelt met de publicatie. Het is een geweldige primeur maar ook uiterst explosief. Uiteindelijk op 2 maart 2013 onthult de krant dat de Amerikanen – met steun van Engeland – door middel van chantagepogingen de stemming over Irak in de VN proberen te beinvloeden. Het is duidelijk dat bij de Engelse regering alle alarmbellen gaan rinkelen.. Er komt een groot onderzoek bij de veiligheidsdienst waar alle medewerkers scherp worden ondervraagd en sommigen al verdacht worden. Katherine besluit zich te melden om haar collega’s te beschermen. Ze verliest haar baan en wordt vervolgd voor het schenden van de wet op staatsgeheimen waarop een zware straf staat. Het vervolg is uitermate spannend en verrassend.

Official Secrets draait in Focus.

Volgende week donderdag gaat The Report in premiere. Een film met een vergelijkbaar onderwerp. Ditmaal over een Amerikaan die onderzoek doet naar de martelingen door de CIA op terroristenverdachten. Vergeleken met Official Secrets is deze film nogal documentair opgebouwd en afstandelijk.

Bij de foto: Keira Knightly voor de rechtbank in Official Secrets.

Henk Looijen

Deel deze pagina: