Live Live

Dierentehuis Arnhem en Omstreken in coronatijd: “Dieren komen niet in de knel”

Gepubliceerd: Maandag 06 april 2020 12:59

Dierentehuis Arnhem en Omstreken in coronatijd: “Dieren komen niet in de knel”

De maatregelen rondom het coronavirus heeft ook gevolgen voor dierenasiels, zoals Dierentehuis Arnhem en Omstreken, dat op de grens van Arnhem en Velp ligt. Er mogen tot nader order geen bezoekers meer komen.

De maatregelen rondom het coronavirus heeft ook gevolgen voor dierenasiels, zoals Dierentehuis Arnhem en Omstreken, dat op de grens van Arnhem en Velp ligt.  Er mogen tot nader order geen bezoekers meer komen. Hoe gaan medewerkers met de nieuwe maatregelen om? En hoe zit het met de dieren, die ook in crisistijd opvang nodig hebben en verlangen naar een nieuw onderkomen?


Veiligheid voor alles

Dierentehuis Arnhem & Omstreken maakt het naar omstandigheden goed, zegt Karin Mooijekind, manager bij het tehuis. Zo is er onder meer extra hulp van oud-stagiaires en oud-medewerkers. Een voordeel daarvan is dat deze groep al is ingewerkt; zij zetten hun schouders er goed onder. 

Medewerkers die onder een risicogroep vallen, werken nu niet in het asiel zelf. Als het kan wordt er ook vanuit huis gewerkt. In het asiel werken de medewerkers nu met een kleinere groep collega’s. Zo kan de onderlinge afstand van anderhalve meter gehandhaafd blijven. Verder mag aan de receptiebalie maar één persoon aanwezig zijn. En ook op de ambulance rijdt nu maar één persoon, vanwege de verplichte afstand. De piketdienst draait constant. Wanneer het nodig is, rijdt een tweede persoon in een andere ambulance mee.

Binnen het dierentehuis worden de hygiënemaatregelen zorgvuldig in acht genomen. “Als wij beginnen met werken, wassen wij onze handen en ontsmetten ons, en dat herhalen we meerdere keren per dag. Het Dierentehuis heeft sowieso al de routine om elke dag goed schoon te maken. We letten goed op de hygiëne voor mens en dier”, vertelt Mooijekind.

Geen bezoek, wel adopties

Ook al is het Dierentehuis nu niet geopend voor bezoekers, medewerkers zijn wel telefonisch bereikbaar. Voor serieuze adopties kunnen mensen een afspraak maken. In de eerste instantie gaat dat per telefoon. Vervolgens kan de aspirant-baas uitgenodigd worden om kennis te maken. Voor honden wordt zo'n kennismaking drie keer herhaald. Vanwege de huidige maatregelen mogen slechts twee personen naar binnen, terwijl andere gezinsleden buiten wachten. Maar door af te wisselen kan uiteindelijk het hele gezin kennismaken met de hond die ze willen adopteren.

Door de coronacrisis komen mensen eerder en vaker op het idee om een asieldier aan te schaffen. Dat zien ook dierenasiels elders in het land. Mensen zitten thuis en hebben nu simpelweg meer tijd voor een huisdier. Maar dat kan een keerzijde hebben: want hoe serieus is zo'n adoptie bedoeld? Het Dierentehuis ziet er dan ook op toe dat die tijd voor het dier er óók nog is wanneer de coronacrisis is afgelopen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de dieren na een paar maanden, wanneer de crisis voorbij is, weer worden teruggebracht.

Ook spelen er zorgen dat dieren worden gedumpt omdat de eigenaren het door de crisis financieel niet meer kunnen bolwerken. Maar gelukkig heeft het Dierentehuis dat nog niet meegemaakt

Niet slechter af

Karin Mooijekind moet de boot afhouden voor mensen die in deze tijd willen meehelpen in het asiel. “Ik begrijp dat mensen ons willen helpen, maar dat kan nu helaas niet. Ons team doet goed werk en is op elkaar ingespeeld. Bovendien kunnen wij nieuwkomers momenteel ook niet inwerken”.

Alles in aanmerking genomen, zijn asieldieren in coronatijd gelukkig niet slechter af, ziet Mooijekind. “Het kost ons veel energie en inventiviteit, maar de dieren in nood, op straat en in het asiel komen niet in de knel.”

Deel deze pagina: