Live Live

Door de zure Apple heen … 

Gepubliceerd: Woensdag 30 oktober 2019 15:25

Door de zure Apple heen … 

Het is heel vervelend als er iets wordt gestolen, helemaal als dat een ipad of iphone betreft waar een heleboel gegevens opstaan. Maar wat misschien niet iedereen zich realiseert, is dat een dief via een gestolen apparaat de controle kan overnemen van je Apple-ID en daarmee over alle apparaten die daaraan gekoppeld zijn in de icloud.

Het overkwam collega Daphne na een reis. “Onze grote fout is de beveiligingscode die je intoetst om te beginnen, die was gênant simpel en dus kon de dief gemakkelijk in het apparaat komen en dus bij alle gegevens die erop stonden”. Eenmaal met toegang tot het apparaat, kan een dief zijn duimafdruk toevoegen, waarmee de sleutelhanger te openen is met alle wachtwoorden. “Langzaam maar zeker ontvouwde zich de ware omvang van dit debacle: de dief vervangt ons telefoonnummer in de Apple-ID door die van hem en ineens wij zijn niet langer meer de eigenaar van onze eigen gegevens.” Dat geldt dus ook voor alle aankopen in de itunes store en de app store. Maar ook alle apparaten die dezelfde Apple-ID delen (laptops, iphones, ipads) zijn daardoor onder controle van de dief. 

Met urenlange telefonische hulp van de Apple helpdesk zijn de laptops wel losgekoppeld uit de gehackte icloud, maar dit blijkt lastiger met de telefoons. “De dief krijgt misschien vijf tientjes voor de gestolen ipad, maar wij moeten dus ook nog een aantal gekoppelde apparaten vervangen als gevolgschade”.

Het is vreemd dat zo’n ingrijpende verandering als het wijzigen van het telefoonnummer van de Apple-ID, mogelijk is op een toestel waarbij de ‘verloren-modus’ is ingeschakeld. “We hebben daardoor zelfs een adres in Amsterdam, waar het apparaat verbinding heeft gemaakt met het internet”. De Apple helpdesk heeft een emergencyrequest gestuurd naar Californië, maar kan of mag niet handelen. “De privacy van iemand die een apparaat, een digitale identiteit en al je gegevens steelt, is heel goed beschermd.”

Bescherm jezelf dus óók goed en gebruik een niet te simpele toegangscode op alle apparaten die je weleens meeneemt. Voor Daphne is het wel een reality check: “Ineens besef je met welk gemak je wachtwoorden opslaat in de sleutelhanger en hoeveel gegevens je redelijk achteloos opslaat in de cloud. Wat zijn we afhankelijk van technologie die we niet grondig beheersen.”

We zijn benieuwd naar uw verhalen: wie heeft iets soortgelijks meegemaakt en wil vertellen hoe dat is opgelost of kan wellicht helpen? Mail ons: redactie@rtvarnhem.nl

We praten erover in de studio bij Paul's coffee corner
Deel deze pagina: